Spojka od Hlásné Třebaně k pražskému okruhu je v procesu EIA, zahrne tři ekodukty

Křížení ulice Hlavní a Jinočanského potoka u Mirešic. Pramen: Středočeský kraj, dokumentace EIAKřížení ulice Hlavní a Jinočanského potoka u Mirešic. Pramen: Středočeský kraj, dokumentace EIA

Stavba má odlehčit dnešnímu krajskému tahu, který vede do Prahy údolím Berounky skrze hustě osídlené území.

Středočeský kraj posunul přípravu nové patnáctikilometrové spojky od Hlásné Třebaně k pražskému okruhu (přeložka silnice II/116) do takzvaného velkého procesu EIA. O nutnosti podrobně posoudit záměr z hlediska vlivu na okolí rozhodl letos v lednu ve zjišťovacím řízení Krajský úřad Středočeského kraje.

Začátek přeložky by byl mezi Hlásnou Třebaní a Dobřichovicemi, na pražský okruh by se napojila v mimoúrovňové křižovatce s Poncarovou ulicí (Exit 21) u Jinočan. Tím se má odlehčit dnešnímu krajskému tahu, který vede do Prahy údolím Berounky (II/115, II/101) skrze hustě osídlené území. Na trase jsou například Dobřichovice a Černošice.

Trasa v některých úsecích využije vedení stávajících silnic III. třídy, které budou upraveny. Jiné budou naopak opuštěny. „Opuštěné úseky silnic III. třídy budou zrekultivovány nebo využity pro potřeby napojení účelových komunikací a pro cyklotrasy,“ píše se v dokumentaci EIA.

Budoucí spojka D0 a silnice II/116. Pramen: Středočeský kraj, dokumentace EIA

Budoucí spojka D0 a silnice II/116. Pramen: Středočeský kraj, dokumentace EIA

Dokumentace neuvádí předpokládané náklady ani termín zahájení stavby, uvádí ale předpoklad, že by se po nové silnici mělo jezdit v roce 2030. „Po posouzení stavby v režimu zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění, bude pokračovat projekční příprava stavby. Lhůty a termíny výstavby vyplynou z výběrového řízení na zhotovitele a finančních možností investora, případně dalších okolností,“ stojí v dokumentaci.

Stavba má zahrnout například 12 nových křižovatek, osm mostních objektů a tři ekodukty (původně byly navrženy čtyři). Součástí plánů je i podjezd pod tratí číslo 173, která vede z Prahy přes Rudnou do Berouna.

Přesnější vedení trasy je ke stažení v souboru pdf.

Tagy Hlásná Třebáň - Jinočany II/116 Středočeský kraj
49 komentářů