Krajská jízdenka, kyvadlový tarif a zdražování. Zlínský kraj čekají v dopravě velké změny

Nový označník zastávky veřejné dopravy ve Zlínském kraji. Pramen: KOVEDNový označník zastávky veřejné dopravy ve Zlínském kraji. Pramen: KOVED

Systém integrované dopravy Zlínského kraje se nově rozroste i o MHD v Uherském Hradišti.

Zlínský kraj přichystal od soboty 1. července několik významných změn ve své integrované dopravě (IDZK). Cestující na jednotlivé jízdné si připlatí 15 haléřů na kilometr, cena předplatného jízdného se nezmění. Zároveň bude zrušen poplatek za přepravu zavazadla kromě jízdního kola. V tarifní nabídce se objeví celokrajská jízdenka platná 24 hodin a také tzv. kyvadlové jízdné. 

Při nákupu jednotlivého jízdného bude cena za ujetý kilometr 1,50 Kč, místo dosavadních 1,35 koruny. Nástupní sazba se nemění, zůstává na jedenácti korunách.

„Ceny předplatného jízdného se nemění, pro pravidelné cestující tedy bude pořízení předplatné jízdenky ještě výhodnější než doposud,” říká k úpravám tarifu Jan Malý z IDZK.

Nově bude v nabídce 24hodinové jízdné. Jízdenku bude možné využít v době platnosti v kterémkoliv spoji IDZK na celém území krajské dopravy. Základní cena jízdenky bude 200 korun, děti od 6 let, studenti, senioři od 65 let a invalidní osoby ve III. stupni zaplatí 100 korun. Držitelé průkazů ZTP, ZTP/P pak 50 Kč.

Kyvadlové jízdné

S úpravami tarifu přichází také další novinka, která nabídne cestujícím úspory. V případě akcí, na které Zlínský kraj zajišťuje mimořádné posílení dopravy, například Dny dobré vůle či Národní pouť na Velehradě, bude na posílených linkách platit takzvané kyvadlové jízdné za jednotnou cenu 30 korun. Děti a senioři zaplatí polovinu.

Od července také dojde k plné integraci městské hromadné dopravy v Uherském Hradišti se systémem Integrované dopravy Zlínského kraje. Obyvatelé souměstí Uherské Hradiště – Staré Město – Kunovice zaplatí za jednotlivé jízdné 15 korun.  

Každá jízdenka bude přestupní do 45 minut od vydání. Cena tak bude o tři koruny nižší oproti dosavadní přestupní jízdence, naopak o tři koruny vyšší, než je nynější nepřestupní jízdné, které tímto krokem zaniká. 

Nově bude zrušen poplatek za přepravu zavazadla. Výjimkou jsou jízdní kola, za jejichž přepravu ve vlaku nebo v cyklobusu cestující zaplatí 30 korun. Zároveň bude možné si přepravu kola předem zarezervovat. Podrobné změny tarifu a integrovaného jízdného najdou cestující na stránkách krajské dopravy.

Tagy Integrovaná doprava Zlínského kraje Koved Zlínský kraj
10 komentářů