Za 254 milionů kraj vymění most na temelínské silnici v Týně nad Vltavou

Týn nad Vltavou. Pramen: Týn nad VltavouTýn nad Vltavou. Pramen: Týn nad Vltavou

Na vytíženém jihočeském tahu bude pro dobu stavby zbudována provizorní spojnice přes Vltavu pro automobily do 3,5 tuny a pěší.

Radní Jihočeského kraje schválili velkou opravu mostu v Týně nad Vltavou na hlavní silnici, která vede kolem jaderné elektrárny Temelín od Českých Budějovic na Milevsko/Bechyni. Důvodem je špatný technický stav jediného mostu pro automobilovou dopravu v Týně.

Kraj schválil zadávací řízení na dodavatele formou Design&Build. Předpokládané náklady činí 254 milionů korun, datum realizace je do konce roku 2023. „Tato metoda spočívá v tom, že vybraný dodavatel stavbu vyprojektuje, zajistí potřebná povolení a stavbu i zrealizuje. Díky tomu dojde k úspoře času, financí a minimalizaci požadavků na vícepráce,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Konkrétním důvodem rekonstrukce mostu v Týně nad Vltavou je končící životnost jeho nosné konstrukce, která musí být stržena a nahrazena novou. Spodní konstrukce mostu bude upravena a zesílena tak, aby novou konstrukci unesla. Součástí projektu je i vybudování provizorní spojnice přes Vltavu pro automobily do 3,5 tuny a pěší. „Kraj tím vyšel vstříc městu, neboť vést případné objížďky jinými trasami by bylo obtížné a zdlouhavé,“ sdělil Kuba.

Podle hejtmanova náměstka pro dopravu Antonína Kráka je třeba postupovat rychle. „Ředitelství vodních cest České republiky totiž plánuje v roce 2024 úpravy plavební dráhy na Vltavě mezi přehradou Orlík a Hlubokou nad Vltavou. Proto musíme být do konce roku 2023 s pracemi na mostě v Týně hotovi,“ uvedl Krák. Ředitelství vodních cest rovněž plánuje úpravu druhého týnského mostu, který slouží pěším. Historická ocelová konstrukce má být nově z části zdvižná, aby pod ní mohly proplouvat i větší lodě.

Podobným způsobem jako v Týně nad Vltavou, tedy metodou Design&Build, se chystá kraj v dohledné době rekonstruovat například i most přes Vltavu v Českém Krumlově na Plešivci.

Tagy II/105 Jihočeský kraj Týn nad Vltavou
12 komentářů