Kraj Vysočina zahájil stavbu i druhé větve jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavu, úsek Východ. Pramen: Kraj VysočinaStavba jihovýchodního obchvatu Jihlavu, úsek Východ. Pramen: Kraj Vysočina

Vedle jihovýchodního obchvatu Jihlavy hodlá Kraj Vysočina do několika týdnů zahájit také stavbu obchvatu Brtnice.

Kraj Vysočina oznámil zahájení stavebních prací i na druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy, konkrétně úseku zvaného Východ. Jde o více než tři kilometry dlouhou část, kterou dle výsledků tendru zbuduje sdružení firem MI Roads a IMOS Brno za 277 milionů korun.

Aktuálně se tak pracuje na obou větvích největší silniční stavby v regionu. Jižní část obchvatu o délce 2,4 kilometru začalo začalo sdružení IMOS Brno, BES a MI Roads stavět koncem roku 2022, dokončení je plánováno na letošní podzim. Smluvní cena činí půl miliardy.

Aktuálně zahájená východní část obchvatu Jihlavy propojí výpadovku na Třebíč s výpadovkou na Žďár nad Sázavou. „Po intenzivních jednáních jsme získali na stavbu státní dotaci. Patří totiž mezi klíčové úseky pro přepravu nadrozměrných komponent pro stavbu dalších bloků dukovanské elektrárny,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Na východním úseku se počítá mimo jiné se stavbou dvou mostů a s podjezdem pro pěší a cyklisty do městské části Kosov. Hotovo by mělo být na podzim 2025.

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Pramen: Kraj Vysočina

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Pramen: Kraj Vysočina

Vedle jihovýchodního obchvatu Jihlavy hodlá Kraj Vysočina do několika týdnů zahájit také stavbu obchvatu Brtnice. Předpokládaná cena téměř čtyřkilometrového obchvatu je 700 milionů korun. I zde se počítá se státní dotací, neboť jde rovněž o trasu směrem k Dukovanům.

Tagy jihovýchodní obchvat Jihlavy Kraj Vysočina
11 komentářů