Kraj a město musejí nalít další peníze do ztrátového pardubického letiště

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Ředitel letiště v příštích letech neočekává, že by firma začala vydělávat.

Pardubický kraj a Statutární město Pardubice musejí napumpovat další peníze do společnosti East Bohemian Airport. Provozovatel civilní části pardubického letiště stále prodělává a příspěvek od obou akcionářů má pomoci firmě přežít.

Půjde o kombinaci peněžitého a nepeněžitého vkladu. Příslušné dokumenty k celé transakci byly minulý týden zveřejněny v registru smluv. V případě peněžitého vkladu půjde o 12 milionů korun, z toho kraj zaplatí 4,08 milionu korun. Zbytek město, rozdělení příspěvku se odvíjí podle akcionářské struktury. Letiště loni prodělalo 21 milionů korun. Už dříve pardubičtí zastupitelé odsouhlasili další platbu letišti, konkrétně devět milionů korun za splácení budovy terminálu.

Důvodem je krytí provozní ztráty společnosti za rok 2021, která byla způsobená především uzemněním letounů Boeing 737 MAX, pandemií COVID-19, zrušením letů do Ruska a Ukrajiny, ukončením letů Ryanair do Londýna,“ vysvětlil náměstek pro dopravu Pardubického kraje Michal Kortyš.

Bez pravidelné linky přes zimu. Více charterových letů příští rok.

Nepeněžitý vklad do EBA má hodnotu celkem 347,43 milionu korun. Jde o vložení pozemků v areálu letiště a jeho blízkosti do majetku firmy. To má zjednodušit nakládání s pozemky i flexibilní reakce na potenciální změny rozvoje provozu a související nutné výstavby.  „Vklad pozemků umožní operativně reagovat na nutnost změn poměru veřejného i neveřejného prostoru letiště v souladu aktuálními požadavky evropské a národní legislativy. Dále umožní zjednodušení procesu umísťování staveb a zařízení bezpečnostních složek státu sloužících k zvýšení bezpečnosti mezinárodních letišť. Všechny tyto kladné dopady do hospodářského výsledku budou znamenat snížení nároků na rozpočty akcionářů v dalších letech v řádu jednotek milionů Kč,“ uvedl Kortyš.

Vedení letiště představilo tento týden plán příští rok zvýšit počet sezónních destinací díky podpisu smlouvy o spolupráci s CK Fischer a CK Exim Tours z Der Touristik Group. Příští léto se má létat z Pardubic šestnáctkrát týdně do 12 destinací. Letiště čeká letos odbavení celkem 80 tisíc cestujících, stejně jako loni. Růst podle ředitele Ivana Čecha zastavilo přerušení spojení na Ukrajinu. Jedinou pravidelnou linkou je sezónní linka do Alicante. Podpis smlouvy na nové charterové lety je pro některé jednodušší lokální politiky důkazem rozvoje letiště, které má ve své rozvaze 131 milionů korun neuhrazené ztráty za poslední roky.

Když jsem přišel do Pardubic před rokem a půl, tak jsem říkal, že bych byl rád, abych se jednou dožil toho, že budeme v černých číslech. Bez podpory akcionářů to v nejbližší době nebude. Přeprava cestujících si sama na sebe nevydělá, žádné mezinárodní regionální letiště se jen tím nedostane do černých čísel,“ řekl podle agentury ČTK Čech.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice PED
60 komentářů