Pardubice pošlou další miliony letišti na splácení nového terminálu

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Letišti loni odbavilo více cestujících než v roce 2020, letos se musí vypořádat se ztrátou linek na Ukrajinu.

Zastupitelé Pardubic odsouhlasili poslání celkem 9,368 milionu korun společnosti East Bohemian Airport (EBA). Peníze z městské kasy mají zajistit další splátku úvěru na stavbu nového terminálu. Letiště na jeho splácení nemá.

Vyplývá to z materiálu, který schvalovali zastupitelé na svém posledním jednání. Nejde o první a ani poslední výdaje města s letištěm. Už v říjnu obdrželo město žádost o navýšení základního jmění na pokrytí závazků letiště. „Požadavek byl strukturován do dvou částí. Na pokrytí závazků v souladu s podmínkami Směnečného programu rok 2022 (předpoklad čerpáni 9,2 mil. Kč), a dále na navyšovaní základniho kapitálu na posíleni příjmů s cílem zajistit profinancovaní provozních potřeb (požadavek na 12 mil. Kč, z toho podíl města 66 %, tj. 8 mil. Kč),“ uvádí se v důvodové zprávě.

Město nyní pošle peníze formou příplatku mimo základní kapitál. Na jeho navýšení musí nalézt shodu s Pardubickým krajem, který má v EBA třetinový podíl.

V roce 2020 EBA prodělal 42 milionů korun, výsledky za loňský rok zatím letiště nezveřejnilo. Letiště odbavilo 80 796 cestujících, meziročně o 138 procent více. Letos se musí vypořádat se ztrátou linek na Ukrajinu, jedinou pravidelnou linkou je sezónní spojení do Alicante. Na letní sezónu plánuje letiště osm charterových linek týdně.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice PED
26 komentářů