Koridor u Hluboké bude po vykolejení rychlíku mimo provoz až do středy

Vykolejený rychlík R 655 u Hluboké nad Vltavou. Foto: Drážní inspekceVykolejený rychlík R 655 u Hluboké nad Vltavou. Foto: Drážní inspekce

Vyšetřování naznačuje, že příčinou byla nejspíše technická závada výhybky.

(aktualizováno 19:20)Správa železnic počítá s tím, že provoz na koridorové trati mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí obnoví až ve středu odpoledne. Odstraňování následků nehody zabere více času, než se původně zdálo.

Vyplývá to z informací, které Správa železnic zveřejnila v provozní aplikaci GRAPP. České dráhy jsou zatím optimističtější, s obnovením provozu počítají hned ve středu po půlnoci.

Důvodem je vykolejení rychlíku, ke kterému došlo včera v půl sedmé večer na poslední výhybce ve stanici Hluboká nad Vltavou-Zámostí. I když vyšetřování není ukončeno, vše nasvědčuje tomu, že důvodem byl lom kolejnice.

„Podle vyjádření kolegů pravděpodobnou příčinou bude technická závada na trati, respektive na výhybce,“ řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. Dodal, že prověřený bude i technický stav vlaku.

Jde o jeden z posledních úseků trati z Prahy do Českých Budějovic, který ještě neprošel modernizací, v budoucnu by zde měl být provoz ukončen a trasa povede novou stopou.

V případě vlaků dálkové dopravy je provoz přerušen v úseku Veselí nad Lužnicí – České Budějovice, u osobních vlaků pak v úseku České Budějovice – Ševětín. Vlaky jsou nahrazeny autobusy.

Podle aktualizovaných údajů o nehodě je škoda na soupravě Českých drah 2,5 milionu korun, na infrastruktuře 1,2 milionu korun.

V 18 hodin došlo k nakolejení celé soupravy, která byla přepravena do Chotýčan. Vzápětí začne oprava trati.

Vykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí, ilustrační foto. Pramen: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku 655 ve stanici Hluboká nad Vltavou - Zámostí. Foto: Drážní inspekceVykolejení rychlíku v Hluboké nad Vltavou
Tagy České dráhy Hluboká nad Vltavou - Zámostí R 655 Správa železnic Top vykolejení vlaku
141 komentářů