Korean Air navýší počet dreamlinerů ve flotile na čtyřnásobek, Qantas kupuje A321XLR

Dreamlinery Korean Air. Foto: BoeingDreamlinery Korean Air. Foto: Boeing

Letecká společnost Korean Air navýší výrazně počet Boeingů 787 ve své flotile. Korejský dopravce  v Paříži na aerosalonu oznámil dohodu

Letecká společnost Korean Air navýší výrazně počet Boeingů 787 ve své flotile. Korejský dopravce  v Paříži na aerosalonu oznámil dohodu s americkým výrobcem o koupi a pronájmu dalších třiceti dreamlinerů. Ty rozšíří stávajících flotilu deseti strojů. Další velkou objednávkou z pařížské akce je zatím největší objednávka na nové letadlo Airbus A321XLR, která přišla od Qantasu.

Korean Air pořídí celkem dvacet strojů větší verze 787-10 a deset 787-9. Deset z nich bude pořízeno přes leasingovanou společnost Air Lease Corporation. „Dreamlinery se stanou páteří naší dálkové flotily,“ řekl Walter Čo, šéf Korean Air. Ve flotile budou postupně nahrazovat zejména Airbusy A330, které mají průměrné stáří už téměř patnáct let.

Dreamliner společnosti Korean Air znají cestující i z pražského letiště, loni přes zimní sezónu s ním dopravce létal na lince do Soulu. Přes léto nasazuje obvykle větší Boeing 747-8i.

Zatímco v Boeingu 787-9 pro Korean Air je 269 míst ve dvou třídách, do 68 metrů dlouhé verze 787-10 se vejde v podobné konfiguraci 330 cestujících. Korean Air si pro letadla vybral motory GEnx.

Qantas chce airbusy s delším doletem

Jen dva dny po uvedení nového úzkotrupého dálkového letadla A321XLR sbírá Airbus v Paříži další objednávky. V úterý oznámila nákup těchto letadel skupina IAG, dnes australský Qantas. Nepůjde ale o zcela novou objednávku: 36 Airbusů A321XLR firma kupuje částečně přeměnou původní zakázky na A321neo. První stroje mají dorazit v roce 2024.

Firma zatím neuvedla, na jaké trasy je nasadí, jako příklad uvedla například trasy Melbourne – Singapur nebo Cairns – Tokio. „Nasazení těchto letadel na tyto trasy může zcela změnit ekonomiku těchto linek,“ řekl šéf Qantasu Alan Joyce.

A321XLR v nátěru pro Qantas. Foto: Airbus

A321XLR v nátěru pro Qantas. Foto: Airbus

Tagy 787-10 787-9 boeing Boeing 787-10 Boeing 787-9 dreamliner Korean Air
5 komentářů