Korean Air může převzít Asianu, schválila Evropská komise

Boeing 777-300ER Korean Air na Letišti Václava Havla. Autor: Zdopravy.cz/Vojtěch OčadlýBoeing 777-300ER Korean Air na Letišti Václava Havla. Autor: Zdopravy.cz/Vojtěch Očadlý

Fúzí vznikne desátý největší letecký dopravce.

Letecká společnost Korean Air dostala od Evropské komise (EK) povolení převzít konkurenční Asiana Airlines. Transakce je však podmíněna závazky řešícími obavy z narušení hospodářské soutěže. Korean Air se budou muset zbavit nákladní divize Asiany a poskytnout své sloty na letištích v Barceloně, Paříži, Frankfurtu nad Mohanem a Římě nízkonákladovému konkurentovi T’Way Air. EK o tom informovala v tiskové zprávě.

„Tyto závazky účinně řeší naše obavy a zajistí spravedlivou konkurenci a možnost volby pro spotřebitele v tomto životně důležitém odvětví,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager.

K dokončení akvizice dojde ve chvíli, kdy EK kupce nákladní divize Asiany schválí a T’Way začne na zmíněných trasách létat. Rozhodnutí následovalo hloubkové šetření, obě letecké společnosti mají podle EK významné zastoupení v Evropském hospodářském prostoru.

EK má povinnost posuzovat fúze a akvizice společností s obratem přesahujícím určité hodnoty a předcházet takovým spojením, která by významně narušila hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru nebo v jakékoliv jeho podstatné části.

Korean Air oznámily záměr převzít Asianu za v přepočtu asi 36 miliard korun v roce 2020. Krok tehdy označily jako stabilizaci korejského letectví. „Je nevyhnutelné restrukturalizovat domácí letecký trh, abychom minimalizovali výdaje státu na jeho záchranu,“ vysvětlil Korean v prohlášení.

Asiana, která se potýká několik let se ztrátovým hospodařením, patří korejské průmyslové skupině Kumho Industrial. Spojením obou dopravců vznikne firma, která se počtem cestujících dostane do první desítky největších aerolinek na světě. Asiana má ve flotile 82 letadel, Korean Air 170.

Tagy Asiana Asiana Airlines Evropská komise Korean Air
14 komentářů