Konec tranzitu přes náměstí. Vlachovo Březí se dočkalo obchvatu za 135 milionů

Vlachovo Březí, obchvat. Pramen: FB Martina KubyVlachovo Březí, obchvat. Pramen: FB Martina Kuby

Zhruba 1,1 kilometru dlouhý obchvat má ulevit městu od tranzitu, který dosud proudil přímo přes náměstí Svobody.

Jihočeský kraj završil jeden ze svých největších dopravních projektů, když v pondělí slavnostně zprovoznil východní obchvat Vlachova Březí na Prachaticku. Přeložku silnice II/144 postavila společnost Strabag za 135 milionů korun bez DPH. Stavba začala v dubnu 2022.

Zhruba 1,1 kilometru dlouhý obchvat má ulevit městu od tranzitu, který dosud proudil přímo přes náměstí Svobody; problémem byl i zúžený vjezd na náměstí. Podle vedení kraje tak jde o jeden z nejpotřebnějších obchvatů na jihu Čech.

Vlachovo Březí, obchvat. Pramen: Jihočeský kraj

Vlachovo Březí, obchvat. Pramen: Jihočeský kraj

Nový obchvat se odpojuje od stávající trasy silnice od Husince za mostem přes Libotyňský potok, dále pokračuje přes zemědělské plochy mezi obytnou zástavbou města a průmyslovou částí a kříží silnici III/1449 do Chocholaté Lhoty. Na silnici směrem na Volyni se obchvat napojuje před výrobním areálem firmy Reno Šumava. Součástí stavby obchvatu byly také úpravy křižovatek, chodníků, sjezdů nebo stezky pro pěší a cyklisty.

Kraj chystá obchvaty i dalších jihočeských měst a obcí. Ve frontě na obchvat jsou například Blatná, Husinec, Kaplice, Srubec, Trhové Sviny, Ledenice, Dačice nebo Nová Bystřice. Staví se obchvat Žáru.

Tagy II/144 Jihočeský kraj Vlachovo Březí obchvat
21 komentářů