Konec tranzitu přes náměstí. Obchvat Vlachova Březí postaví Strabag za 135 milionů

Obchvat Vlachova Březí, tradiční rituální tanec s kladívky. Pramen: Jihočeský krajObchvat Vlachova Březí, tradiční rituální tanec s kladívky. Pramen: Jihočeský kraj

Přeložka silnice II/144 u Vlachova Březí patří k nejpotřebnějším obchvatům na jihu Čech.

Jihočeský kraj završil jeden ze svých největších dopravních tendrů, když podepsal smlouvu s firmou Strabag na stavbu východního obchvatu Vlachova Březí na Prachaticku. Strabag nabídl z pěti účastníků nejnižší cenu – 135 milionů korun bez DPH. Předpoklad kraje činil 180 milionů. Druhým zadavatelem zakázky je město, které na stavbu přispěje částkou 1,3 milionu. Základní kámen byl poklepán tento týden, hotovo má být před koncem roku 2023.

Zhruba 1,1 kilometru dlouhá přeložka silnice II/144 má ulevit městu od tranzitu, který dnes proudí přímo přes náměstí Svobody; problémem je i zúžený vjezd na náměstí. Jde tak o jeden z nejpotřebnějších obchvatů na jihu Čech.

Vlachovo Březí, obchvat. Pramen: Jihočeský kraj

Vlachovo Březí, obchvat. Pramen: Jihočeský kraj

Projekt předpokládá odpojení nové části od stávající trasy silnice od Husince za mostem přes Libotyňský potok, dále pokračuje přes zatravněné zemědělské plochy mezi obytnou zástavbou města a průmyslovou částí a kříží silnici III/1449 do Chocholaté Lhoty. Na silnici směrem na Volyni se obchvat napojuje před výrobním areálem firmy Reno Šumava.

Kraj chystá obchvaty i dalších jihočeských měst a obcí. Ve frontě na obchvat jsou například Žár, Blatná, Tábor, Husinec, Kaplice, Srubec, Trhové Sviny, Ledenice, Dačice nebo Nová Bystřice.

Tagy II/144 Jihočeský kraj Strabag Vlachovo Březí obchvat
14 komentářů