Konec ostudy. Nové berlínské letiště má konečně všechna razítka

Interiér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen BerlinInteriér nového letiště Berlin Brandenburg International. Foto: Flughafen Berlin

S devítiletým zpožděním už může provozovatel nového berlínského letiště Berlin Brandenburg International v klidu říct, že jeho otevření nic nebrání.

S devítiletým zpožděním už může provozovatel nového berlínského letiště Berlin Brandenburg International v klidu říct, že jeho otevření nic nebrání. Firma získala poslední potřebná povolení pro jeho otevření a provoz.

Získání oznámila společnost Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB) v tiskové zprávě. Terminál 1 by měl odbavovat cestující od 31. října letošního roku. „Byla to dlouhá a obtížná cesta, ale jsme úspěšně na jejím konci,“ řekl ředitel letiště Engelbert Lütke Daldrup.

Povolení k provozu od stavebního úřadu znamená, že letiště může připravovat zahájení provozu. To vše v době, kdy je letový provoz celosvětově výrazně omezen. V praxi to ale znamená i jednu výhodu: je jasné, že k provozu nebude potřeba udržet současné berlínské letiště Tegel, jak se ještě nedávno uvažovalo.

V Německu se v posledních týdnech objevily i některé hlasy, které mluví o dřívějším otevření letiště.  Provozovatel to ale zatím odmítl. Kvůli omezení provozu se současně mluví i o tom, že by se provoz na Tegelu ukončil z úsporných důvodů dříve a dočasně se létalo jen ze Schönefeldu. Ten je součástí letiště Berlin Brandenburg International, zůstane označen jako Terminál 5.

Původní termín otevření z roku 2012 byl několikrát posunut kvůli chybám v projektu i samotné stavbě, problém byl především v systému protipožární ochrany. Letiště vyšlo na více než sedm miliard eur, původní rozpočet byl necelé tři miliardy eur.

Tagy BER Berlin Brandenburg International Letiště Berlín Top
27 komentářů