Konec nebezpečného přejezdu ve Studénce je blíž. SŽ se dohodla s majitelem pozemků pro stavbu podjezdu

Vizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnicVizualizace podjezdu ve Studénce. Foto: Správa železnic

K dohodě o ceně pozemku došlo krátce po podání žádosti o vyvlastnění.

 Stát nebude muset vyvlastnit pozemky potřebné v souvislosti se stavbou podjezdu pod nebezpečným železničním přejezdem ve Studénce na Novojičínsku. Na něm se v roce 2015 srazil vlak s kamionem a tři lidé zemřeli. Správa železnic (SŽ) se nakonec dohodla s vlastníkem, kterým je společnost AK 1324. ČTK to dnes řekla jednatelka společnosti Šárka Ulmanová.

Žádost o odnětí vlastnického práva SŽ podala v první polovině října. Mluvčí úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová uvedla, že ji stavební úřad dostal 10. října. Na její vyřízení měl až 120 dnů. Situace se ale po tomto úkonu změnila a vlastník přistoupil na dohodu. „Vyvlastnění nebude, s vlastníkem jsme se dohodli. Smlouva už je podepsaná a je i v registru smluv,“ uvedl mluvčí správy Dušan Gavenda.

Dohoda se společností byla posledním nevyřešeným bodem. S ostatními vlastníky už SŽ uzavřela smlouvy o smlouvách budoucích. Důvodem zdlouhavého jednání s AK1340 byly podle serveru Novinky.cz peníze. Server uvedl, že SŽ nabízela za výkup pozemků něco přes 30 milionů, firma požadovala přes 40 milionů korun. Kupní cena je nakonec 31,6 milionů korun. Po podepsání smlouvy může SŽ naplno začít s přípravou stavby.

Hotovo v roce 2026

Předpokládaná hodnota stavebních prací v roce 2022 byla 638 milionů korun. Před samotnou stavbou ještě ale necháme udělat přepočet na aktuální cenovou úroveň,“ uvedl Gavenda. Dodal, že práce by měly začít v roce 2025. „Začínat budeme stavbou komunikací v Butovicích. Dokončení samotného podjezdu předpokládáme v roce 2026,“ řekl.

Přejezd ve Studénce je považován za velmi nebezpečný. Řidiči jej často přejíždějí na červenou. V roce 2015 tam závory postupně uvěznily dva kamiony. V říjnu portugalský řidič včas zareagoval, těsně před příjezdem vlaku prorazil závoru a odjel. O několik měsíců dříve ale na přejezdu uvízl polský řidič, který vezl těžké plechy. Do jeho kamionu narazil vlak Pendolino. Nehodu tři lidé nepřežili, dvě desítky dalších utrpěly zranění. Polák od soudu odešel s trestem 8,5 roku vězení.

Jen několik stovek metrů od železničního přejezdu se v roce 2008 stalo jiné tragické železniční neštěstí. Mezinárodní rychlík tam tehdy narazil do trosek zříceného silničního mostu. Nehoda se vyžádala devět obětí a bezmála sto zraněných.

Tagy podjezd ve Studénce Správa železnic
51 komentářů