Konec jedné éry. Boeing vyrobil poslední 747

Poslední vyrobený Boeing 747. Foto: BoeingPoslední vyrobený Boeing 747. Foto: Boeing

Majitelem posledního letadla bude Atlas Air.

V závodě Boeingu v Everettu končí jedna éra letecké dopravy. Z výrobní haly vyjel poslední Boeing 747. Jeho novým majitelem bude nákladní dopravce Atlas Air. Stroji chybí už jen finální lak.

První jumbo vyrobil Boeing v roce 1967, do komerčního provozu se letadlo dostalo v roce 1970. Jde o stroj, který zcela změnil leteckou dálkovou dopravu, zpřístupnil ji pro cestování široké veřejností. „Je to úžasné letadlo, které skutečně změnilo svět. Jsme pyšní na to, že bude létat ještě řadu let po celém světě,“ řekla viceprezidentka Boeingu Kim Smithová.

Boeing se rozhodl pro ukončení programu 747 před třemi lety, kdy už bylo jasné, že nastal odklon od čtyřmotorových letadel, posledními zákazníky byli už jen nákladní dopravci. Letadlo bylo prvním širokotrupým strojem se dvěma uličkami na palubě. Celkem se jich vyrobilo 1574 kusů. Postupně ho dopravci vyřazují z osobní dopravy, létá už jen necelých 500 kusů v nákladní dopravě. Posledními zákazníky v osobní dopravě s modelem 747-8i byly Lufthansa a Korean Air.

Atlas Air kupuje letadla kvůli uspokojení rostoucí poptávky po nákladní letecké dopravě. „Boeing 747-8F je nejlepší a nejuniverzálnější nákladní širokotrupé letadlo na světě a jsme rádi, že rozšíříme flotilu o tyto čtyři stroje,“ řekl loni šéf Atlas Air Worldwide John W. Dietrich. Podle něj poptávku táhne především segment e-commerce. „Budou to poslední čtyři letadla 747, která vyrobíme,“ uvedl Boeing v tiskové zprávě.

Poslední vyrobený Boeing 747. Foto: BoeingPoslední vyrobený Boeing 747. Foto: BoeingPoslední vyrobený Boeing 747. Foto: Boeing
Tagy 747 747-8F Atlas Air boeing Boeing 747
25 komentářů