Konec dieselů jako marketing. Naftové autobusy jezdí po Ostravě dál

Autobus Solaris Urbino 10. Foto: DPOAutobus Solaris Urbino 10. Foto: DPO

Každý pátý autobus ve flotile DPO zůstává na naftu.

S velkou slávou začal dnes Dopravní podnik Ostrava (DPO) na své plynové autobusy lepit slogan Bez Dieselu. „Dopravní podnik Ostrava jezdí bez jediného naftového motoru,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě. Realita je ale nakonec značně odlišná.

V provozu zůstávají stále desítky autobusů na naftu. Z celkového počtu 285 jich je na naftu 63 a dál tyto autobusy zůstávají i po dnešním slavnostním oznámení. Připouští to jak vedení firmy, tak to ukazuje online informace o provozu na stránkách dopravce. Během odpoledne například jezdilo 20–⁠30 naftových autobusů.

Předseda představenstva DPO Daniel Morys uvedl, že dnešní den byl symbolickým oznámením toho, že v systému pro nasazování vozidel budou přednostně nasazovány autobusy na zemní plyn nebo elektrobusy. Neznamená to ale konec provozu těchto vozidel.

I když DPO tvrdí, že diesely budou jezdit už jen jako záloha nebo při výlukách, při současných počtech autobusů se bez nich neobejde i na pravidelných linkách. Podle Moryse se objeví na spojích také o víkendu, kdy bude probíhat běžná údržba plynových autobusů. „Diesely nám ještě chvíli zůstanou do doby, než budeme mít dostatek elektrobusů či autobusů na vodík. Pak budeme mít jako zálohu pro případ výpadku elektřiny autobusy na plyn,“ dodal Morys.

Redakce děkuje čtenářům, kteří upozornili na realitu provozu v Ostravě.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Top
55 komentářů