dkv-spojujeme

Jen CNG nebo elektřina. DPO oznámil konec dieselu, desítky autobusů na naftu ale dál jezdí

Dvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPODvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPO

Dieselové autobusy budou sloužit už jen jako záloha.

(aktualizováno 18:13) Dopravní podnik Ostrava (DPO) dnes oznámil, že přestal používat dieselové autobusy pro pravidelné linky, budou sloužit jen jako zálohy. Na běžných linkách budou jezdit jen autobusy s pohohem na CNG nebo elektrobusy. Z velkých měst je Ostrava první v zemi, kdo se rozhodl takto proměnit flotilu.

DPO dnes po poslední výpravě dieselového autobusu začal na vozech MHD používat nové logo Bez Dieselu. Dopravce věří, že přesunem k beznaftovému provozu přispěje ke zlepšení kvality ovzduší. Ke změně přispěly výrazně evropské dotace.

DPO měl na přelomu loňského a letošního roku ve svém vozovém parku celkem zhruba 300 provozních autobusů, z nichž bylo přes 200 s pohonem CNG a 10 elektrobusů, k nimž do konce letošního března přibylo dalších 24 CNG autobusů. Z tří stovek je 63 stále dieselových, které dál budou ale jezdit.

Budoucnost: vodík a propojení se sdílenou dopravou

Podle ostravského primátora Tomáše Macury byly loni v Ostravě naměřeny nejnižší koncentrace polétavého prachu za celou historii měření, považuje to i za důsledek postupné proměny flotily DPO. „Další etapou bude pilotní nasazení autobusů na vodíkový pohon, efektivnější provázání MHD se sdílenými prostředky alternativní dopravy, služby veřejné dopravy ‚na zavolání‘ a další,“ řekl Macura.

Podle předsedy představenstva DPO Daniela Moryse jde o významný milník v historii ostravské MHD. „Tišší, lepší, čistší a bezpečnější – takovou tvář města chceme,“ řekl Morys. Pro cestující a všechny zájemce DPO zřídil také speciální webové stránky, kde lidé najdou nejen všechny podstatné informace týkající se bez dieselového provozu MHD v Ostravě, ale i tematické zajímavosti. Už loni přitom prošla MHD v Ostravě jinou proměnou: DPO vyřadil poslední vysokopodlažní autobus.

K vypnutí dieselů došlo i díky poslední dodávce dalších 24 autobusů na zemní plyn, které postupně DPO zařazuje v posledních týdnech do provozu. Následovat bude očekávaná dodávka 24 elektrobusů. DPO má aktuálně 225 autobusů na zemní plyn a deset elektrobusů.

(V původní zprávě jsme informovali, že dieselové autobusy přestaly zcela jezdit, vycházeli jsme z tiskové zprávy DPO. Text jsme aktualizovali o aktuální vývoj)

Tagy diesel dopravní podnik ostrava DPO MHD bez dieselu
61 komentářů