Komentář: Zrušení letů z Budějovic je podraz na klienta aneb koupákem poprvé a naposled

Boeing 737-800 společnosti Smartwings, letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737-800 společnosti Smartwings, letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

S vědomím, že aerolinie nezvládají organizaci letového řádu a CK může váš odlet kdykoliv zrušit, pojede příště rodina tradičně autem do Rakouska.

Letošní průběh sezony charterových letů k moři zdá se být zatím o něco nešťastnější než v minulých letech. Média oblepily zprávy o těžko představitelných zpožděních v řádech desítek hodin, odkloněných a zrušených letech i odřeknutých celých zájezdových programech.

Uváděné důvody se různí, letecké společnosti rády mluví o průtržích mračen a písku ze Sahary, cestovní kanceláře zase o menší poptávce. Vypadá to nicméně, že společným jmenovatelem je přecenění sil u obou těchto hlavních hráčů, tedy nedostatečná kapacita v letectví.

Na webu Zdopravy.cz dle čtenosti nejvíce zaujala zpráva o zrušení letů z Českých Budějovic na Mallorcu. Autor tohoto textu to považuje za obyčejný podraz na klienty, kteří si zájezd koupili. Poukaz na nižší než očekávanou poptávku, který používají CK, na začátku sezony neobstojí.

V dobrých dobách bývalo zvykem v průběhu sezony přizpůsobovat ceny poptávce, říkalo se tomu Last Minute. Na tento pokus vůbec nedošlo. A neobstojí ani nabídka odletu z jiného českého letiště. Když si někdo koupí zájezd z Budějovic, tak chce letět z Budějovic a přiletět do Budějovic.

V zájmu objektivity je třeba dodat, že zájezd na Mallorcu zakoupil i autor. Poprvé v životě se stal takzvaným koupákem a pořídil rodině letecký zájezd k moři. A to právě proto, že jako Budějovičákovi mu odlety z Budějovic nedaly spát a přidání Mallorcy na mapu destinací pro něj představovalo jedinou variantu, kam z Budějovic letět.

Můžete si myslet o českobudějovickém letišti, co chcete, diskuse i zde na webu bývají výživné, vtipů je nepřeberně. Ale představte si, že přiletíte od moře a 20 minut po výstupu z letadla jste doma a děti v posteli. Nečeká vás žádné tříhodinové kodrcání z Ruzyně. Bylo to tak lákavé, že to rozhodlo i u autora textu. A měl štěstí. Na Mallorcu odletěl (i se vrátil) ještě před zrušením letů z Budějovic.

Bylo to ale naposledy.

Těžko říci, proč jsou cestovní kanceláře přesvědčeny, že rekreanti milují zásadní změny v časech odletů po zakoupení zájezdu a vůbec nejraději se do cílové destinace dostávají nad ránem. Probdělá noc se jim ale počítá jako strávená v hotelu do ceny zájezdů.

U našeho zájezdu to mělo ještě přídech frašky, když na odletu nastalo téměř tříhodinové zpoždění kvůli pozdnímu příletu stroje z Mallorcy a následné poruše letadla (tu se podařilo po hodině vyřešit na dálku). Do hotelu jsme tak nakráčeli v půl šesté ráno. Zpět to bylo lepší a došlo na zmíněných 20 minut od letadla k domu.

Letadlo tam i zpět bylo téměř plné, autor tudíž nemůže potvrdit tezi cestovních kanceláří o nízké poptávce.

Potíže ale nejsou zapomenuty. A s vědomím, že letecké společnosti nezvládají organizaci svého letového řádu a cestovní kancelář může váš odlet kdykoliv zrušit (bez ohledu na letiště), pojede příště rodina tradičně autem k některému z rakouských jezer.

Tagy cestovní kanceláře cestovní ruch
192 komentářů