Kolapsy na Schipholu dohnaly šéfa letiště k rezignaci, aerolinky musí dál omezit lety

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nlLetiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nl

Dopravci musí kvůli nedostatečné kapacitě na odbavení dál omezovat lety.

Jedno z nejproblematičtějších letišť v Evropě v posledních měsících bude mít nového ředitele. Šéf amsterdamského letiště Schiphol Dick Benschop oznámil rezignaci poté, co tento týden opět kolaboval provoz a řada lidí kvůli dlouhému čekání na odbavení a kontrolu nestihla svůj let. Důvodem je nedostatek personálu.

Problémy na letišti, které se počtem cestujících za měsíc několikrát v posledních letech stalo největším v Evropě, trvají již několik měsíců. Benschop oznámil rezignaci v tiskové zprávě. V čele letiště je od roku 2018.

Letiště zatím dál povede do doby, než dozorčí rada vybere jeho nástupce. „Opouštím Schiphol dobrovolně po vlastním rozhodnutí umožnit letišti nový start,“ řekl.

Jeho rezignace přišla jen pár hodin poté, co letiště znovu vyzvalo aerolinky, aby na další týdny zredukovaly svůj provoz a ulevily tak letišti od náporu cestujících. Největší dopravce na letišti, společnost KLM,  potvrdil, že kvůli tomu bude muset rušit lety. Přesný počet zrušených letů ale není jasný.

Amsterdamské letiště odbavilo v srpnu 5.3 milionů cestujících. V porovnání s loňským rokem jde sice o nárůst (2021: 3.8 milionů), stále nedošlo ale k vyrovnání úrovně před pandemií (srpen 2019: 6,8 milionů).

Tagy AMS Schiphol
5 komentářů