Kodaň zruší letos dalších 600 parkovacích míst v centru

Cykloprovoz v Kodani. Foto: Københavns KommuneCykloprovoz v Kodani. Foto: Københavns Kommune

Omezování automobilového provozu má v dánském hlavním městě pokračovat.

Dánská metropole pokračuje v uvolňování města lidem, kteří se po městě pohybují pěšky nebo na kole. V historickém centru Kodaně zmizí do konce letošního roku dalších 600 parkovacích míst. Město chce vymístěním aut zpříjemnit prostor k životu v centru.

O novém rozhodnutí informovala místní média, v Česku podcast Urbancaast. Zdánlivě lokální zpráva ukazuje zásadní rozdíl v myšlení komunálních politiků v některých zemích a v Česku. V řadě českých měst je naopak prioritou budovat další parkoviště.

„Cílem je vytvořit klidnější centrum, kde bude méně prostoru pro auta a větší prostor pro lidi,“ řekla náměstkyně primátorky Kodaně Line Barfod. Radnice očekává, že omezení parkovacích míst klesne provoz v centru města o 45–60 %. Redukce parkovacích ploch by měla pokračovat i v dalších letech.

Náměstkyně současně upozornila, že v minulosti proti takovým úpravám vládl relativně velký odpor. Pár let poté ale podle ní odpor zmizel, a nikdo by již parkovací místa vracet nechtěl. „Chápu, že je těžké změnit své návyky. Motoristé ale mají ve městě více prostoru, než ti, co auto nemají. Sedmdesát procent obyvatel Kodaně nemá auto a kdybych tento podíl vzali v úvahu, redukce parkovacích míst by měla být ještě větší,“ řekla serveru Kobenhavnliv.dk. „Naším cílem je omezit počet parkovacích míst na ulicích zhruba o třetinu. Další třetina by měla být pro parkování sdílených aut, lidí se zdravotním omezením nebo firmy,“ dodala.

Tagy Kodaň redukce parkovacích míst
145 komentářů