KLM ustoupí amsterdamskému letišti, zruší desítky letů

Boeing 777-30ER společnosti KLM po přístání na amsterdamském letišti Schiphol. Foto: Jan SůraBoeing 777-30ER společnosti KLM po přístání na amsterdamském letišti Schiphol. Foto: Jan Sůra

Některé lety budou přesměrovány do Rotterdamu.

Největší nizozemský letecký dopravce KLM vyhověl požadavku vedení amsterdamského letiště Schiphol a během tohoto víkendu zruší až 47 letů. Důvodem jsou kapacitní problémy na letišti způsobené nedostatkem personálu.

Už během pátku zrušil dopravce 28 zpátečních letů. Podle tiskové zprávy jde o krok, který má zamezit problémům na letišti a umožnit cestujícím co nejpříjemnější zahájení či konec cesty.

Dopravce současně doporučil cestujícím, aby k odbavení dorazili nejméně tři hodiny před odletem.

Letiště ve čtvrtek vyzvalo dopravce, aby omezili počet letů během nadcházejících dnů. V tiskové zprávě letiště uvedlo, že žádosti vyhovělo více aerolinek. Konkrétní lety a dopravce neuvedl. Částečně se uleví letišti i díky přesunu některých letů do Rotterdamu. „Pro sobotu byl požadavek snížit počet cestujících o 3 500. Tohoto čísla bylo téměř dosaženo. Letiště děkuje leteckým společnostem a cestujícím, kteří to umožňují. Schiphol chápe, že je to pro ně velmi nepříjemná situace,“ uvedlo letiště v tiskové zprávě.

Důvodem návrhu restrikcí jsou obavy z chaosu kvůli přeplnění kapacit. Kvůli pandemii řada zaměstnanců z letiště odešla a už si našli jiné zaměstnání. Letiště tak čelí nedostatku personálu.

K velkým problémům došlo již minulý týden kvůli neohlášené stávce zaměstnanců handlingu. Schiphol byl loni třetím největším letištěm v Evropě po Istanbulu a moskevském Šeremetěvu, v minulosti byl několikrát na prvním místě.

Tagy AMS Amsterdam KLM Schiphol
5 komentářů