Kladno neuspělo se žalobou proti Středočeském kraji o platbách za veřejnou dopravu

Autobusy v Kladně. Foto: Pražská integrovaná dopravaAutobusy v Kladně. Foto: Pražská integrovaná doprava

Město může podat ještě kasační stížnost.

Statutární město Kladno neuspělo u Krajského soudu v Praze se žalobou proti Středočeskému kraji. Ten po městě chce, aby podobně jako většina ostatních měst a obcí přispívalo na krajskou dopravní obslužnost. V případě Kladna jde o 12 milionů korun ročně.

Vyplývá to z usnesení soudu. Kladno podalo žalobu na kraj na „ochranu před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením“. Soud žalobu kompletně odmítl. . Nedávno odmítl spor řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že mu to nepřísluší. Už dříve neuspělo Kladno ani u ministerstva vnitra.

„Soud souhlasí se žalovaným (kraj, pozn. red.), že není namístě, aby v projednávané věci vůbec mohl zasahovat do samostatné působnosti kraje, jak se domáhá žalobce,“ píše se v usnesení. „Krajský soud v usnesení neříká, kdo má nebo nemá pravdu, ale odkázal nás na Ústavní soud. Proto podáme ústavní stížnost, byť se s tím zcela neztotožňujeme. Podle našeho názoru Krajský soud rozhodl nezákonně a podáme také kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ řekl mluvčí kladenského magistrátu Vít Heral.

Spor vznikl po zavedení standardů dopravní obslužnosti (SDO), které stanovují jasná pravidla pro příspěvky měst a obcí na chod krajské veřejné dopravy. Kladno klade proti jejich zavedení největší odpor a utratilo již několik set tisíc korun za právníky pro řešení této záležitosti. Výsledkem je zatím omezení rozsahu veřejné dopravy objednané krajem.

Kladno po posledním odmítnutí jeho žádost u antimonopolního úřadu uvedlo, že setrvává na svém stanovisku o nezákonnosti standardů. „Teprve pravomocným soudním rozhodnutím bude celá záležitost komplexně posouzena a uzavřena,“ řekl nedávno mluvčí Vít Heral. Město může podat kasační stížnost.

Tagy Kladno Krajský soud v Praze Standardy dopravní obslužnosti Středočeský kraj
26 komentářů