Kilometr a půl dlouhá štola. Průzkum k tunelu Luka na D3 u Sázavy provede Porr

Tunel Luka, vizualizace. Pramen: ŘSDTunel Luka, vizualizace. Pramen: ŘSD

Průzkum vyjde na 360 milionů korun. Zahrne rovněž pátrání po starých důlních dílech a rizicích s nimi spojených. 

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další krok v přípravě středočeské části dálnice D3. Po řadě měsíců vybralo firmy, které prozkoumají podloží pro stavbu tunelu Luka. Součástí zakázky je mimo jiné zbudování 1,5 kilometru dlouhé průzkumné štoly. Tendr byl vypsán loni v září.

ŘSD jako vítěze vybralo sdružení firem Porr, Porr Bau a Safety Pro, které přišlo s cenou 360,5 milionu korun. To je zhruba o osm milionů korun více než cena předpokládaná. „Výsledky průzkumné štoly jsou důležitým údajem pro dokončení projektové dokumentace a realizaci stavby,“ uvedl na síti X šéf ŘSD Radek Mátl.

Tunel Luka o délce 1 843 metrů je součástí dálničního úseku Jílové – Hostěradice. Tunel navazuje na most přes Sázavu (787 metrů). Cílem průzkumů je shromáždit údaje o geologických a hydrogeologických poměrech zkoumaného území, vlastnostech dotčených zemin a hornin, které budou tvořit podloží budoucích stavebních prvků. Půjde rovněž o pátrání po starých důlních dílech a rizicích s nimi spojených. Výsledky poslouží pro zpracování dokumentací pro stavební povolení, práce na nich už ŘSD zadalo.

Stejný průzkum ŘSD uskuteční i u tunelu Kamenná Vrata o délce 1 690 metrů, který leží v plánech na úseku Praha – Jílové. V zakázce na ražbu průzkumné štoly o délce 1 617 metrů zatím ještě ŘSD vítěze nevybralo. „Kontrolují se originály dokumentů od zhotovitele pro vydání rozhodnutí. V brzké době by však rozhodnutí mělo být vydáno,“ doplnil Mátl.

Středočeská část D3 bude začínat křižovatkou s Pražským okruhem u Jesenice, odkud bude trasa pokračovat na jih kolem Jílového, Hostěradic, Václavic, Voračic a Nové Hospody. Na Benešov ji napojí šestikilometrová Václavická spojka. Pro všech pět úseků ŘSD žádá o územní rozhodnutí, první územní  řízení už začalo.

Celých 59 kilometrů by se mělo stavět v letech 2027 až 2031.

Tagy ŘSD středočeská část D3 tunel Luka
10 komentářů