Kdy a kde bude v Česku na dálnicích rychlost 140 km/h? Zákon má jít na podzim do vlády

Tachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkkTachometr společně s odometrem v osobním voze. Foto: Pixabaycom/eak_kkk

Ministerstvo dopravy chce během podzimu předložit vládě novelu zákona o pozemních komunikací, která bude řešit i zvýšení maximální rychlosti na

Ministerstvo dopravy chce během podzimu předložit vládě novelu zákona o pozemních komunikací, která bude řešit i zvýšení maximální rychlosti na některých úsecích českých dálnicích. Novela ale nabírá zpoždění: ministerstvo dosud nevypořádalo všechny připomínky k legislativní změně, kterou poslalo do meziresortního řízení už letos v únoru.

Redakci Zdopravy.cz zajímal posun v úvahách o zavedení vyšší rychlosti poté, co na Slovensku oznámili testování 140 km/h na prvním dálničním úseku. „Motivem úvah o jejím zvýšení na některých úsecích na 140 km/h je zlepšení komfortu pro uživatele dálnic, efektivní využití nových dálničních úseků či plynulost provozu. Typově se tato diskuse týká těch úseků dálnic, které jsou rovné a zvýšení rychlosti nebude mít vliv na bezpečnost provozu,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Podle ní se zvýšení rychlosti na dálnicích připravuje pro úseky D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Klimkovicemi, na D2 od Chrlic až na slovenské hranice a na D11 od obce Jirny do Hradce Králové. „Po dokončení modernizace D1 můžeme uvažovat i o zvýšení rychlosti na některých úsecích mezi Prahou a Brnem,“ dodala. Ředitelství silnic a dálnic už dříve zveřejnilo mapu s dalšími úseky, kde by se s vyšší rychlostí dalo počítat. Jde hlavně o nové úseky s vhodnými sklonovými poměry.

Návrh, kde by mohli řidiči na dálnicích jezdit až 140 km/h. Foto: ŘSD

Návrh, kde by mohli řidiči na dálnicích jezdit až 140 km/h. Foto: ŘSD

Podle Rezkové zašle ministerstvo novelu vládě během podzimu. „Poté bude umožnění vyšší rychlosti závislé na délce projednávání v parlamentu,“ upřesnila.

O rychlosti 140 km/h na českých dálnicích se mluví několik let, dlouhodobě prosazují zvýšení maximální povolené rychlosti také poslanci ODS.

Na Slovensku se zvýšení povolené rychlosti v rámci testovací fáze týká 38 kilometrů dlouhého úseku dálnice D1 mezi Popradem a Beharovcemi. Při jízdě ve směru z Česka jde o dálnici za Vysokými Tatrami.

[yop_poll id=“30″]

Tagy 140 km/h maximální rychlost na dálnicích Ministerstvo dopravy
121 komentářů