Každých osm minut jedno letadlo. Nejvytíženější leteckou linkou světa zůstává spoj na Čedžu

Airbus A321 společnosti Asiana na letišti Kimpo v Soulu. Foto: Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia CommonsAirbus A321 společnosti Asiana na letišti Kimpo v Soulu. Foto: Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Trasa mezi letištěm Kimpcho (GMP) v Soulu a letištěm Čedžu na stejnojmenném ostrově upevnila svoji pozici na prvním místě žebříčku

Trasa mezi letištěm Kimpcho (GMP) v Soulu a letištěm Čedžu na stejnojmenném ostrově upevnila svoji pozici na prvním místě žebříčku linek, kde létá nejvíce lidí. Vyplývá to ze zveřejněného pořadí sestavovaného serverem Routes Online.

V žebříčku deseti nejvytíženějších linek se umístily jen trasy z asijsko-pacifické oblasti. Od srpna loňského roku do konce července letošního na trase letělo na trase 13,4 milionů lidí. Denně je na trase vypraveno 180 letů, což znamená jeden každých osm minut. Ostrov Čedžu je populární destinací pro dovolené. Meziročně počet cestujících stoupl o 9,4 %. Každý den tak letí přes 36 tisíc lidí. Na trase má největší podíl Asiana následovaná Korean Air.

Druhou nejvytíženější linkou na světě je s velkým odstupem spojení mezi australskými největšími městy Melbourne a Sydney, kde za stejné období letělo 9 milionů cestující. Australské spojení letos předstihlo leteckou trasu z letiště Haneda v Tokiu do Sappora na ostrově Hokkaidó, která v počtu cestujících třetí.

Nejvytíženější mezinárodní linkou je spojení Hong Kong – Tchaj-wan. Routes Online upozorňuje na to, že i když největším leteckým trhem na světě jsou Spojené státy americké, tak většina nejvytíženějších linek je v Asii, kde je sedmdesát procent z první stovky nejvytíženějších spojení. Nejrychleji rostoucí linkou na světě je vnitrostátní linka z Bangkoku do Chiang Mai. „Asijsko-pacifický region bude v příštích dvaceti letech největším tahounem poptávky po letecké dopravě,“ míní Steven Small z Routes Online.

Z Evropy je v žebříčku deseti nejvytíženějších spojení pouze londýnské letiště v kategorii mezinárodních linek: na šestém místě je linka do Dubaje, na osmém linka na letiště JFK v New Yorku. Z Evropy je nejvytíženější trasou spojení Istanbul – Izmir na 32. místě, z první stovky vypadly další dva zástupci Evropy: spojení Barcelony s Madridem a Paříží a Toulouse. Na obou trasách přešli cestující výrazně do nových rychlovlaků. 

Deset nejvytíženějších linek na světě

Čedžu – Soul Gimpo (CJU-GMP)
Melbourne – Sydney Kingsford Smith (MEL-SYD)
Sapporo – Tokio Haneda (CTS-HND)
Fukuoka – Tokio Haneda (FUK-HND)
Bombaj – Dillí (BOM-DEL)
Peking – Šanghaj (PEK-SHA)
Hanoj – Ho Či Minovo město (HAN-SGN)
Hong Kong – Tchaj-wan (HKG-TPE)
Jakarta – Juanda Surabaya (CGK-SUB)
Tokio Haneda – Okinawa (HND-OKA)

Zdroj: Routes Online

Tagy Nejvytíženější letecké linky na světě
9 komentářů