Každý třetí zadarmo. ZSSK přibývají cestující pomaleji než Českým drahám

Vlak ZSSK v Prešově. Foto: ŽSRVlak ZSSK v Prešově. Foto: ŽSR

Velký nárůst počtu cestujících ve vlacích Železničné spoločnosti Slovensko (ZSSK) způsobený zavedeným bezplatného cestování pro mládež a seniory je u

Velký nárůst počtu cestujících ve vlacích Železničné spoločnosti Slovensko (ZSSK) způsobený zavedeným bezplatného cestování pro mládež a seniory je u konce. ZSSK loni přepravila 73,8 milionu cestujících, o 1,8 % více než v roce 2017. Během pěti let ale počet cestujících u slovenského státního dopravce stoupl o 57 %.

Vyplývá to z tiskové zprávy o přepravních a hospodářských výsledcích. Poslední roky počty cestujících rostly minimálně dvouciferným tempem, loni ale růst znatelně zpomalil. Detailnější statistiky ukazují i to, kolik cestujících jezdí na Slovensku zadarmo: jen loni jich bylo 27 milionů, tedy více než třetina z celkového počtu. Bezplatnou přepravu doplácí ZSSK stát.

ZSSK loni rostly počty cestujících pomaleji než Českým drahám, kterým loni přibylo 2,5 % zákazníků a počet pasažérů vystoupal na 179 milionů. Českému dopravci ale loni pomohly v posledních čtyřech měsících zavedené státní slevy pro seniory a děti a studenty do 26 let. ZSSK si za loňský rok pochvaluje zájem o komerční vlaky InterCity, kde není bezplatná přeprava. Loni přepravily 791 tisíc cestujících, což představuje meziroční nárůst o 12,2 %.

Slovenský státní dopravce letos plánuje velkou modernizaci a zařazení celkem 87 nových vozidel. „Zásadně změní obrazi i kvalitu slovenského cestování vlakem. Je to historicky největší modernizace v tak krátké době,“ řekl Filip Hlubocký, předseda představenstva ZSSK.

ZSSK původně počítaly letos se ztrátou 2 miliony eur, společnost ale dosáhla nakonec zisku 6 tisíc eur. Firma loni současně změnila účtování doplatku kompenzace za výkony podle smlouvy se státem a díky tomu vykáže mimořádný zisk 37 milionů eur, ten použije na umoření ztrát z minulých let a navýší vlastní jmění. Proto prezentuje letos dva hospodářské výsledky: jeden bez mimořádných vlivů, druhý s mimořádným vlivem navýšené kompenzace.

Tagy ZSSK
8 komentářů