dkv-spojujeme

Karosérie pro pražské elektrobusy poputují z Turecka do Plzně na kamionu

Elektrobus Škoda E’City. Pramen: DPPElektrobus Škoda E’City. Pramen: DPP

Turci dodají karoserii, Škoda Electric pak zajistí kompletní elektrickou výzbroj.

Plzeňská skupina Škoda Transportation uspěla tento týden poprvé v tendru se společným produktem s tureckým výrobcem autobusů Temsa. Ten od října patří do skupiny PPF, která vlastní i Škodovku. Spolupráce se týká výroby elektrobusů pro Prahu.

„Jde o první společný projekt elektrobusů s naší sesterskou společností Temsa. Temsa bude pro elektrobus E’City dodávat karoserii, Škoda Electric pak zajistí kompletní elektrickou výzbroj vozidla včetně baterií a informačního systému,“ sdělil deníku Zdopravy.cz mluvčí Škody Jan Švehla. Karosérie poputují z Turecka do Plzně na návěsu kamionu.

Škoda Electric uspěla v tendru na 14 elektrobusů, který Dopravní podnik hl. m. Prahy vypsal loni. První elektrobus Škoda E’City by měl do Prahy dorazit letos v prosinci, zbylých 13 pak na začátku příštího roku.

PPF vlastní v tureckém výrobci autobusů Temsa Ulaşım Araçları poloviční podíl. Druhou polovinu firmy si ponechal turecký Sabanci Holding. Temsa byla založena v roce 1968, ročně vyrobí přes 10 tisíc autobusů a lehkých nákladních aut. Škoda je zase největší evropský výrobce trolejbusů. K budoucnosti spolupráce se svými dosavadními dodavateli karosérií (SOR, Solaris a Iveco) se Škoda nevyjádřila.

Tagy kamiony Škoda Electric Temsa Turecko
34 komentářů