Karlovarský kraj hledá dodavatele 170 autobusů na stlačený zemní plyn

Autobusy SOR společnosti Autobusy Karlovy Vary. Foto: AKVAutobusy SOR společnosti Autobusy Karlovy Vary. Foto: AKV

Kraj bude vybírat provozovatele autobusů, provoz rozdělí do tří oblastí.

Karlovarský kraj vypíše zakázku na nákup nových autobusů pro regionální dopravu za zhruba 800 milionů korun. Autobusy na stlačený zemní plyn (CNG) by měly od roku 2023 jezdit na všech linkách dotovaných krajem. Na nákup autobusů získal Karlovarský kraj příslib evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, řekl náměstek hejtmana Jan Bureš (ODS).

„Za 800 milionů korun bychom rádi nakoupili nové autobusy pro Karlovarský kraj. Celkem by jich mělo být 170. Něco přes stovku by mělo být menších autobusů do 8,5 metru délky a 69 by jich mělo být větších do 11 metrů délky. Všechny autobusy budou na CNG, tedy ekologické, abychom zase o něco málo zlepšili ovzduší v Karlovarském kraji. Díky tomu jsme získali i dotaci ve výši 600 milionů korun a zbytek, 200 milionů korun, by mělo jít z rozpočtu Karlovarského kraje,“ uvedl Bureš.

Karlovarský kraj dává na dotování autobusových spojů v rámci dopravní obslužnosti přes 400 milionů korun ročně. S novými autobusy, které zůstanou v majetku Karlovarského kraje, by se mělo zhruba 80 milionů korun ušetřit jen na odpisech. Další úspory by měly vzniknout díky levnějšímu palivu.

Na provozovatele autobusů chce kraj zřejmě v polovině příštího roku vypsat výběrové řízení. Zakázka bude rozdělena do tří regionů, Chebsko, Sokolovsko a Karlovarsko – sever. Pro každý z těchto regionů se bude vybírat dopravce. Obslužnost v oblasti Toužimska, Žluticka a Bochovska zajistí místní dopravci, což pravidla Evropské unie umožňují.

ČTK

Tagy autobusy na CNG Karlovarský kraj
20 komentářů