K letadlu Ryanairu startovaly české gripeny. Kvůli anonymní hrozbě bombou

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Doprovázení letadel českými stíhačkami do jiných zemí umožňuje zapojení do systémů protivzdušné obrany NATO.

Stíhači české armády startovali včera večer k Boeingu 737-800 společnosti Ryanair. Důvodem byla anonymní hrozba o možné výbušnině na palubě linky z Milána do Varšavy.

O události informovala na sociálních sítích Armáda České republiky (AČR). „Gripeny doprovodily letadlo až do Varšavy. Hrozba se nakonec nepotvrdila,“ uvedla AČR.

Podle Řízení letového provozu (ŘLP) jde o standardní proces při takové situaci. Řídící obdrželi informaci o anonymu od německých kolegů včera ve 22:08. „V takové situaci je na kapitánovi letadla, zda pokračuje dál v letu, nebo se rozhodne pro mimořádní přistání,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Loni pod záminkou bomby přinutily běloruské stíhačky přistát letoun Ryanairu v Minsku, kde pak policie zatkla novináře kritizujícího běloruský režim cestujícího na palubě.

Letadlo přistálo ve Varšavě s mírným náskokem, žádná bomba na palubě nebyla nalezena. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com. České stíhačky mohou díky zapojení do systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) létat v případě takových situací do zahraničí.

Po startu navazují kontakt s piloty letadla. České letectvo do systému vyčleňuje dva stíhací letouny gripen. Další stroj je v záloze. Stíhačky mají podle armády k dispozici odpovídající zbraňové vybavení. Do vzduchu se musí dostat do 15 minut od vyhlášení poplachu.

Tagy Armáda České republiky Ryanair
15 komentářů