JLV uhájily provoz služeb v nočních vlacích Českých drah

Noční lehátkové a lůžkové vlaky dosud pro ČD provozují JLV. Foto: České dráhyNoční lehátkové a lůžkové vlaky dosud pro ČD provozují JLV. Foto: České dráhy

Cena oproti minulé smlouvě výrazně stoupla, rozšíří se nabídka snídaní.

Služby na palubách lůžkových a lehátkových vozů Českých drah bude další čtyři roky zajišťovat společnost JLV (dříve Jídelní a lůžkové vozy). Firma vyhrála otevřenou soutěž Českých drah na zajištění servisních služeb.

Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Podle dat ve věstníku byly JLV jediným soutěžícím. Celková hodnota kontraktu je 488 milionů korun. JLV je dlouhodobým provozovatelem těchto služeb.

Nová smlouva platí od nového jízdního řádu, dopravce ji zveřejnil až nyní. JLV pokryjí servisními službami pro cestující spoje do Polska, Maďarska, Rakouska a Švýcarska a na Slovensko. Dodavatel bude připravovat lůžka ubytovacích vozů před cestou, odbavovat cestující při nástupu do vlaku a kontrolovat jejich rezervace. Součástí zakázky je další servis cestujícím, tedy poskytování hygienických potřeb, snídaňových balíčků a doplňkového občerstvení. Firma se poté postará i o úklid.

Součástí smlouvy je i opce na možné prodloužení o další dva roky. Na rozdíl od minulé smlouvy došlo k upřesnění některých povinností dodavatele, například činnosti dispečinku poskytovatele a upravení přesné definice požadavků průvodců na obsluhu ubytovacích vozů. Novinkou je také přesná definice možnosti výběru snídaní s cílem minimalizovat plýtvání s potravinami.

Cena za služby výrazně stoupla. Podle minulé smlouvy za čtyři roky provozu zaplatily ČD 161,8 milionu korun bez DPH. JLV se starají o provoz celkem 21 lůžkových a devět lehátkových vozů a několika starších vozů východoněmecké provenience. Lehátkové vozy prošly v uplynulém období modernizací za více než 100 milionů korun, byly na ně dosazeny například nové WC nebo palubní wi-fi síť.

V Česku obsluhují noční vlaky zhruba 20 destinací a celoročně míří do 60 míst v zahraničí. ČD mají v nabídce 10 relací pod názvem ČD Night a tři sezónní noční vlaky k Baltskému moři.

Tagy ČD Night České dráhy JLV noční vlaky
45 komentářů