Jízdní řád čeká opět přečíslování tratí. Na žádost Královéhradeckého kraje

Stanice Týniště nad Orlicí prošla modernizací v roce 2015. Foto: Chládek a Tintěra PardubiceStanice Týniště nad Orlicí prošla modernizací v roce 2015. Foto: Chládek a Tintěra Pardubice

Podle kraje bude přečíslování tratí logičtější vzhledem k trasám vlaků.

Po loňském přečíslování desítek tratí v jízdním řádu Správy železnic se chystá další změna. V porovnání s loňským rokem v menším měřítku a čistě kvůli požadavku Královéhradeckého kraje.

Přečíslování se týká tří tratí. Trať 020 nově bude v tabulkových jízdních řádech pro vlaky z Prahy do Hradce Králové, dosud je až do Chocně. Pod trať 021 nově bude spadat úsek z Hradce Králové do Letohradu včetně tratě Častolovice – Solnice. V aktuálním jízdním řádu je trať 021 pro úsek Týniště nad Orlicí – Letohrad. Úsek z Chocně do Týniště nad Orlicí, který je aktuálně součástí tratě 020, je nově označen jako trať 026 Choceň – Náchod. Novou tabulkou je trať 027 Starkoč – Broumov.

Podle mluvčího Královéhradeckého kraje Michala Frička je důvodem přizpůsobení tabulkových jízdních řádů skutečnému trasování vlaků. „Změna by tak měla přispět k vyšší přehlednosti,“ řekl Friček.

Například u trati 020 je podle něj logické ukončení v Hradci Králové, protože dál pokračuje v tomto směru minimum vlaků. „Naopak tabulka trati 021 je nově prodloužena o úsek Hradec Králové – Týniště nad Orlicí, a umožňuje tak přehledné zobrazení spojů v celé trase Hradec Králové – Letohrad,“ dodal. Podobné je to podle něj i s rozdělením tratě 026.

Návrhy jízdních řádů jsou na stránkách Správy železnic.

Tagy jízdní řád Královéhradecký kraj Správa železnic Top Trať 020 Praha - Velký Osek - Choceň trať 026
54 komentářů