Jiří Pos potvrzen ve vedení Letiště Praha. Funkci převezme koncem srpna

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Na Ruzyni míří zkušený letecký matador, který Letiště Praha vedl už v letech 2011 až 2014.

Vládní výbor pro personální nominace schválil nástup Jiřího Pose (60) do představenstva Letiště Praha a potvrdil tak výsledky výběrového řízení, ve kterém Pos zvítězil. Oznámilo to dnes ministerstvo financí, které na letišti vykonává akcionářská práva.

Pos se stane členem čtyřčlenného představenstva 30. srpna, na zasedání orgánu bude následně zvolen předsedou, který dnes chybí. Letiště Praha je bez šéfa od konce června, kdy skončila smlouva Václavu Řehořovi. Ten se ve výběrovém řízení rovněž ucházel o prodloužení svého pobytu na letišti.

Jiří Pos

Jiří Pos

„Letiště Praha bude řídit erudovaný odborník, který už více než 30 let kontinuálně působí v oboru letectví a cestovního ruchu. Pan Jiří Pos se vrací takříkajíc na místo činu, protože pražské letiště vedl již v letech 2011 až 2014. Od prvního dne tak může začít s realizací svých smělých vizí a plánů, v čemž ho jako jediný akcionář budeme maximálně podporovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Pos připomněl, že z pražského letiště odešel v roce 2014, kdy odbavovalo ročně přes 11 milionů pasažérů. „Teď jich v důsledku pandemie z Prahy létá zhruba čtvrtina. Mými prioritami pro nejbližší období jsou proto logicky opětovný růst počtu spojení i cestujících a návrat k vyrovnanému provoznímu hospodaření společnosti,“ uvedl Pos, který celou kariéru spojil s letectvím.

Absolvent oboru letadlová technika na ČVUT pracoval od roku 1986 v ČSA, kde byl od roku 2003 viceprezidentem pro pozemní provoz. Od roku 2006 působil ve vedení Letiště Praha, od roku 2011 jako jeho předseda představenstva. V roce 2014 odešel a stal se členem představenstva Českého aeroholdingu, kde po pár měsících skončil. Stal se šéfem Letiště Karlovy Vary, kde je dosud zapsán jako jednatel.

Tagy Jiří Pos letiště praha ministerstvo financí
4 komentáře