Jihomoravský kraj rozšířil nástup všemi dveřmi na další regionální linku

Autobus na lince 302. Foto: IDS JMKAutobus na lince 302. Foto: IDS JMK

Kraj si výsledky pilotního provozu na lince 304 pochvaluje.

Po necelých dvou měsících provozu rozšiřuje od dnešního dne Jihomoravský kraj společně s Brnem možnost nástupu do autobusů všemi dveřmi na další regionální linku.

Nově začíná platit rychlejší možnost odbavení také na lince 302, která jezdí po trase Brno – Bystrc – Brno, Kníničky – Rozdrojovice – Jinačovice – Kuřim a zpět. Cestující budou moci nastupovat všemi dveřmi a zakoupit si jízdenku ve validátoru platební bankovní kartou, a to i v jiných částech mimo Brno. O novince informoval organizátor dopravy v kraji KORDIS JMK v tiskové zprávě. „Tento režim bude výhodný i pro obyvatele brněnských Kníniček, kteří tak získají v pracovní dny od 5 do 20 hod. možnost nástupu všemi dveřmi a zakoupení jízdního dokladu ve validátoru i ve spojích jedoucích mimo Brno,“ uvedl KORDIS JMK.

Kraj počítá s postupným rozšiřováním této možnosti, postupně vybavuje potřebnými validátory až 150 regionálních autobusů.

Konec kontroly jízdenek u řidiče. Jihomoravský kraj zavádí na první lince nástup všem dveřmi

Nově budou tímto jednoduchým systémem odbavení obslouženy všechny brněnské městské části. Jen u spojů linek číselné řady nad 100 jedoucích do regionu je potřeba při výstupu znovu přiložit kartu, protože jinak systém vypočte jízdné až do cílové stanice spoje.

Úspora času pro cestující i řidiče

Tímto propojením městské a regionální dopravy a výpočtem jízdného jen podle přiložení karty při nástupu a výstupu je tento systém unikátní v rámci celé České republiky. „Počet dojíždějících do Brna z okolních obcí a měst trvale narůstá, a Jihomoravský kraj tak ve spolupráci s městem Brnem s cílem odlehčit brněnské komunikační síti od individuální dopravy objednává poměrně velký počet spojů na příměstských vlakových i autobusových linkách. Je nutné odbavení zjednodušit,“ řekl radní pro dopravu v Brně Petr Kratochvíl.

Díky tomu, že řidič nemusí každého cestujícího kontrolovat a prodávat mu jízdenku, mohou spoje na zastávkách trávit mnohem kratší dobu. Vznikne tak větší čas na dorovnání případných nepravidelností,“ dodal náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

Náhrada za pokladní. Jihomoravský kraj začíná s provozem chytrých validátorů

Od dnešního dne dochází v systému příměstské dopravy v Brně k jedné další změně. Linka 304 bude prodloužena z Brna, Řečkovic do Brna, Králova Pole. Jedná se o linku, kde bylo zkušebně zavedeno samoobslužné odbavení validátorem. Osvědčilo se a využívá jej čím dál více cestujících. Pozitivní zkušenosti máme i z obsluhy nové lokality Kuřim, Záhoří, kam začala s linkou 304 nově jezdit veřejná doprava formou spojů na zavolání. Od začátku provozu do konce května tam bylo tímto způsobem objednáno 181 spojů.

Tagy brno IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK nástup všemi dveřmi samoobslužné odbavení
52 komentářů