Jihomoravský kraj omezí papírové jízdenky. Rozšíří možnosti, kam nahrát elektronické doklady

Elektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Přechod na čistě elektronické jízdenky bude postupný, první stopka papírových dokladů začne 1. prosince.

Jihomoravský kraj omezí počet typů papírových jízdenek, které si mohou cestující koupit. Již od 1. prosince přejde u čtvrtletní a roční předplatní jízdenky výhradně na elektronické jízdné. Stejná pravidla začnou od března příštího roku platit u měsíčních jízdenek. Ostatní jízdenky zůstávají nadále i v papírové podobě.

Kraj krok vysvětluje nižšími náklady i větším pohodlím pro nákup jízdenky. „Pohodlnější forma placení za dopravu po našem kraji je zároveň i udržitelnější, levnější a hlavně modernější. Chceme se tak přiblížit systému, který je běžný v okolních zemích. Šetří čas a peníze cestujících,“ zdůvodnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha.

Kromě eshopu IDS JMK budu jízdenky k zakoupení v kontaktních centrech, nově do konce listopadu vzniknou pobočky Hustopeče, Letovice, Mikulov, Moravský Krumlov, Tišnov, Veselí nad Moravou. Vždy půjde o pokladnu na nádraží.

Kraj vysvětluje přechod na elektronické doklady dalšími výhodami. „Cestující se nemusí bát, že v případě ztráty o svoji jízdenku přijdou, protože si ji jednoduše nahrají na jiný nosič. Přichází také s možností tzv. alternativních zón, kde elektronické jízdenky umožní cestu mezi výchozí a cílovou zónou různými trasami,“ vysvětlil Crha.

Podle kraje zájem o elektronickou jízdeniu dlouhodobě roste, protože nákup je pohodlnější. „Jen za poslední tři měsíce se prodalo ve společném e-shopu KORDIS JMK a města Brna celkem více než 210.000 elektronických předplatních jízdenek,“ doplnil Jiří Horský, ředitel společnosti KORDIS JMK, která organizuje veřejnou dopravu v kraji.

Kartička zajímavá i pro sběratele

Nově se rozšíří i možnosti, kam si elektronickou jízdenku uložit. Ke stávajícím nosičům (bankovní a anonymní bankovní karta, klíčenka a samolepka, mobil nebo hodinky) navíc nově přibude dopravní karta, určená pro děti a mládež do 18 let. „Cílem je nabídnout další typ nosiče pro mladé cestující, kterým třeba klíčenka nebo samolepka nevyhovuje a preferují kartu do peněženky. Jeho výhoda spočívá v tom, že je levnější než anonymní bankovní karta – stojí jen 30 Kč. Nová kartička může být zajímavá i pro sběratele. KORDIS plánuje v dalších letech motiv na přední straně měnit a vydávat nové verze,“ představil kartu Horský.

Další novinkou jsou i validátory, které se začnou postupně instalovat do vybraných autobusů provozovaných v okolí Brna. Rozšíří možnosti pro nákup jízdenek. Změny v tarifu myslí i na ty, kteří jezdí na 12hodinové směny a nevyplatí se jim předplatní jízdenka. Budou si moci v e-shopu koupit 10 jízdenek za zvýhodněnou cenu a v nově připravované aplikaci ejízdenka si každou jízdenku před cestou aktivují. V této aplikaci budou mít také informace o aktuálně platných jízdenkách.

S nákupem jízdenky pomůžou nejen pracovníci center, ale i nově vzniklé stránky www.jezdijednoduse.cz, letáčky na nádražích i ve vlacích Moravia nebo třeba reklamy na obrazovkách krajských autobusů. Detailně je proces přechodu na elektronické jízdné popsán také v informačním materiálu IDS JMK.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK
80 komentářů