dkv-spojujeme

Jihočeský kraj chce zavést bezkontaktní a mobilní platby ve veřejné dopravě

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

Rada Jihočeského kraje schválila počátkem listopadu zavedení bezkontaktních plateb kartami a prostřednictvím mobilních telefonů ve veřejné dopravě. Stát by se

Rada Jihočeského kraje schválila počátkem listopadu zavedení bezkontaktních plateb kartami a prostřednictvím mobilních telefonů ve veřejné dopravě. Stát by se tak mělo v průběhu dvou až tří let, strategii připravila společnost Mastercard.

Strategie počítá s možností plateb kartou ve vozidlech za jednotlivé i časové jízdné, a také pomocí mobilní aplikace. Součástí plánů je i vznik internetového portálu, kde budou cestující moci nakupovat jízdenky.

„Na zpracovanou strategii naváže podrobný prováděcí projekt. Předpokládáme, že v průběhu dvou až tří let budou všichni dopravci v závazku veřejné služby Jihočeského kraje vybaveni odpovídajícími odbavovacími systémy,“ uvedl náměstek hejtmanky Josef Knot. Kraj chce o novém způsobu plateb jednat vedle dopravců i s městem České Budějovice a jeho MHD.

„Elektronické platební a odbavovací systémy přinesou cestujícím jednoduché pořízení jízdních dokladů, přičemž zachováme i možnost odbavení papírovými jízdenkami. Přeskočili jsme vývojovou etapu krajských dopravních karet, takže celý systém bude výrazně levnější,“ doplnila hejtmanka Ivana Stráská.

Tagy bezkontaktní Jihočeský jízdné Mastercard platby
8 komentářů