JHMD: Významnější část tratě má být uvedena do provozu začátkem září

Úzkorozchodná drezína MUV pomáhá se znovuzprovozněním dráhy. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářÚzkorozchodná drezína MUV pomáhá se znovuzprovozněním dráhy. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Drážní úřad nezvykle omezil platnost osvědčení na dva roky a územní rozsah zkrátil na pouhých necelých šest kilometrů.

Očekává se, že významnější část tratě by měla být uvedena do provozu na začátku září 2024. Tak zní aktuální sdělení, které obdržel českobudějovický krajský soud od autorů reorganizačního plánu zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD).

Předpoklad soudu sděluje hlavní reorganizátor a věřitel Jan Kysela zároveň s oznámením o obnovení provozu. K tomu došlo v sobotu 10. srpna na základě rozhodnutí Drážního úřadu, který po dlouhých měsících vydal osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy.

Drážní úřad ovšem osvědčení, které získala dcera JHMD Správa úzkokolejných drah (SÚD), doprovodil dvěma nezvyklými omezeními. Časovou platnost zkrátil z pěti let na dva roky a územní rozsah zkrátil na pouhých necelých šest kilometrů mezi Novou Bystřicí a Hůrkami. SÚD přitom počítala s osvědčením pro obě trati (Nová Bystřice – Jindřichův Hradec a Jindřichův Hradec – Obrataň) v celé délce.

Drážní úřad to vysvětluje mimo jiné nedodáním všech dokumentů. Jeho vyjádření je součástí sdělení zaslaného soudu. Aktuálně se tak jezdí v komerčním na režimu na zmíněném krátkém úseku, dopravcem je společnost Good thing.

Kyselův tým se snaží u soudu prosadit reorganizační plán, jehož základem je odkup aktiv firmy soukromým investorem, splacení části dluhů a následný převod aktiv na svazek obcí. Ten by dráhu, nádraží a vozidla dlouhodobě splácel.

Důležitou součástí plánu je společnost Swietelsky Rail, která má odkoupit SÚD a o tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně se bude starat. Reorganizační plán byl předložen soudu koncem května. Důležitou podmínkou pro jeho naplnění je i obnovení závazkového provozu. Ten má na objednávku krajů zajišťovat Gepard Express.

Rozhodovat se bude zřejmě na příští schůzi věřitelů, jejíž termín soud zatím neurčil.

Tagy insolvence JHMD JHMD
4 komentáře