JHMD: Insolvenční správkyně obnovila ubytovací služby

JHMD, konečná v Nové Bystřici. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor PalkoAutor: Dalibor PalkoJHMD, konečná v Nové Bystřici. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor PalkoAutor: Dalibor Palko

Minoritní akcionář navrhuje reorganizaci, jejímž základem má být obnova provozu a prodej tratí.

Insolvenční správkyně Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) Daniela Urbanová, na kterou soud před více než týdnem převedl řízení zadlužené společnosti, obnovila ubytovací služby a činnost dílny. Vyplývá to z pravidelné zprávy pro soud.

„První ubytování proběhne v jednom z objektů o nadcházejícím víkendu. Insolvenční správce při své činnosti zjistil, že v rezervačním systému ubytování je bez odezvy dlužníka rezervována celá řada ubytování až do září 2023 v celkovém objemu zhruba 300 tisíc korun,“ píše správkyně.

Oznamuje rovněž, že zasmluvnila další zakázku pro opravárenskou dílnu, zaměstnanci tak mohou pracovat souběžně na dvou zakázkách. Dílna byla fakticky od konce února mimo provoz. „V jednání jsou další možné zakázky pro opravárenskou dílnu,“ doplnila správkyně.

Zároveň ale dodává, že „destrukce obchodního závodu je pokročilejší, než bylo možné vyhodnotit z komunikace s dlužníkem“. Zaměstnanci jsou podle ní až na výjimky zcela demoralizováni, neboť vedením Borise Čajánka byli údajně vedeni „k neproduktivním aktivitám, o jejichž smyslu je nikdo blíže neinformoval“.

Do řešení situace kolem JHMD se vložil i minoritní akcionář Jan Kysela, který skrze svou firmu Neoladro do dopravce vstoupil na přelomu let 2021 a 2022. V JHMD vlastní 21 procent, které získal od firmy Railway Capital (majitel Jan Šatava), Igora Hořeního a Jana Hrušky. Zároveň figuruje mezi věřiteli firmy.

Mimo jiné navrhuje vyčlenění činnosti a majetku provozovatele dráhy do dceřiné firmy Správa úzkokolejných drah a prodej této společnost. Podobně by se měly vyčlenit i tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a z Jindřichova Hradce do Obrataně a taktéž prodat. V závěru by podle navrhovatele mělo dojít k likvidaci JHMD.

„Navrhovatel je přesvědčen, že hlavní přínos reorganizace pro věřitele spočívá v tom, že bude obnoven a zajištěn provoz větší části podniku a díky tomu i při divestici dojde k vyššímu výnosu než v případě konkursu,“ stojí v návrhu.

JHMD dluží kolem 360 milionů korun, rozhodující slovo tak budou mít věřitelé. Základní scénáře jsou v insolvenčním řízení fakticky dva: reorganizace, nebo konkurz. Rozhodne se zřejmě na schůzi věřitelů 25. května. JHMD jsou od začátku loňského října v úpadku.

Tagy insolvence JHMD JHMD
19 komentářů