Jen po nových kolejích a k novému nástupišti. Modernizace kladenské stanice pokročila

Železniční stanice Kladno, stav 14.11. 2023. Foto: Tomáš LysoněkŽelezniční stanice Kladno, stav 14.11. 2023. Foto: Tomáš Lysoněk

Kompletní proměna stanice a úseku do Ostrovce má být hotová příští rok.

V jednom z největších projektů modernizace železnice ve Středočeském kraji dnes došlo k dalšímu symbolickému posunu. Od rána využívají všechny vlaky v železniční stanici Kladno již jen nové koleje a nově je také otevřeno třetí nástupiště.

Změny potvrdila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. „Přístup na nástupiště bude zajištěn provizorní přístupovou cestou od pokladen. Současně dochází k překlopení výluky lichých kolejí na sudé. Vyloučeny budou sudé koleje blíže k nádražní budově + kolej č. 1, a to do 31. července příštího roku,“ dodala.

Rekonstrukce a modernizace úseku Kladno (včetně) – Kladno-Ostrovec (včetně) začala loni na podzim. Je součástí plánu na modernizaci tratě z centra Prahy do Kladna s odbočkou na letiště.

V rámci stavby na území Kladna dojde ke zdvoukolejnění úseku, elektrifikaci střídavou soustavou a modernizaci stanic a zastávek. Hotovo má být koncem roku 2024. Zakázku získalo sdružení Eurovia, Strabag Rail a Elektrizace železnic, vysoutěžená cena je 3,69 miliardy korun.

Obrazem: Podchod, zářez i nová technologická budova. Přestavba železnice v Kladně je v plném proudu

Nejasný osud výpravní budovy

Zatím není jasné, co bude s výpravní budovou. Původně mělo dojít k její rekonstrukci. Během stavby se ale ukázalo, že je v horším stavu.

Nádražní budově v Kladně hrozí demolice, je v horším stavu, než se čekalo

„Správa železnic aktuálně posuzuje varianty rekonstrukce stávající budovy a výstavby nové s ohledem na využitelnost prostor, životnost budovy, investiční a provozní náklady a na zjištěné skutečnosti v průběhu výstavby,“ dodala Friebová.

Ve stanici Kladno vzniknou tři nová nástupiště, z toho dvě ostrovní. Vedle bude postaveno parkoviště P+R s kapacitou 270 míst. Zastávka Kladno město se posune blíže k centru a stane se z ní přestupní uzel na MHD. Fakticky půjde o novou zastávku, přístup bude z chodníků silničního nadjezdu po schodech, eskalátory a výtahy. Ve stanici Ostrovec vznikne nový podchod a dvě vnější nástupiště.

V rámci stavby také zanikne několik úrovňových přejezdů. Přejezd v ulici Petra Bezruče bude nahrazen silničním podjezdem, podobné to má být ve Wolkerově ulici. Zrušen a nahrazen podchodem bude rovněž přejezd v Havířské ulici. Další přejezdy projdou modernizací zabezpečovacího zařízení.

Tagy Kladno Kladno-Ostrovec Správa železnic trať Kladno - Kladno-Ostrovec
18 komentářů