„Jel jsem dohustit pneumatiky.“ Prezident Pavel se omluvil za jízdu na motorce bez helmy

Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě na Island. Foto: Facebook Petra PavlaZuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě na Island. Foto: Facebook Petra Pavla

"Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám," reagoval Pavel.

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy, televize CNN Prima News na to upozornila na základě videozáznamu od diváka. Pavel se za dopravní přestupek omluvil. Věnuje peníze na pomoc motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

Hlavu státu natočil divák v obci Rtyně v Podkrkonoší. Poté, co společně s ochrankou nafukoval kolo motorky, na stroji odjel bez ochranné přilby, kterou má mít řidič nasazenou.

„Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám,“ reagoval Pavel. Uvedl, že při jízdě na motorce celý život dodržuje bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po airbagovou vestu.

„V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici. Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ napsal prezident.

V sobotu se zúčastní akce Keep Respect v Kladrubech, která má pomoci motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku. „Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek,“ poznamenal. Podle zákona může motorkář v takovém případě dostat blokovou pokutu do 2 000 korun, ve správním řízení je to 1 500 až 2 500 korun.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dnes o věci s Pavlem hovořil při schůzce na Pražském hradě. Prezident se podle něj k věci staví čelem. „Patří k těm, kteří věnují bezpečnosti na motorce pozornost. Tohle nepochybně byla jenom konkrétní dílčí chyba,“ uvedl ministr.

Tagy bezpečnost motocykly Petr Pavel
102 komentářů