Jednodušeji z nížin do Jeseníků. Cyklobusy letos vyjedou z Ostravy a Olomouce

Přívěs pro cyklobus z Přerova do Jeseníků. Foto: Olomouc.euPřívěs pro cyklobus z Přerova do Jeseníků. Foto: Olomouc.eu

Letos se do pohoří Jeseníků bude možné dostat s kolem autobusy z Ostravy i Olomouce.

Letos budou Jeseníky pro turisty opět dopravně dostupnější. Cestující z Moravskoslezského kraje se díky speciální autobusové lince pohodlně a bez přestupu dostanou z Ostravy, Opavy nebo Bruntálu až na Červenohorské sedlo a zpět. Linka, která propojí moravskoslezskou i olomouckou část Jeseníků, vyjede poprvé tuto neděli. Také Olomoucký kraj chystá na léto cyklobus do Jeseníků, poprvé vyjede 1. července.

Z Ostravy do Jeseníků

Cyklobus vyjede poprvé v neděli 11. června. „Jedná se o přímé spojení z Ostravy přes Opavu, Bruntál, Malou Morávku a Červenohorské sedlo až do Koutů nad Desnou. Autobus bude jezdit o víkendech a o svátcích až do 10. září. Přepravovat bude i kola, kapacita cyklovleku bude 7 kol,“ sdělila náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Šárka Šimoňáková.

Dopravcem na lince je Umbrella City Lines, každou sobotu a neděli až do 10. října vyjede jeden pár spojů. Na lince lze využít turistickou jízdenku Jeseníky, jiné krátkodobé a dlouhodobé časové jízdenky ODIS a IDSOK neplatí. Místo pro kolo je nutné rezervovat předem na webu dopravce. Přeprava elektrokol a elektrokoloběžek je vyloučena. „Jsem ráda, že se nám podařilo lidem opět nabídnout přímé propojení východní a západní části Jeseníků, které leží na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje,“ dodala Šimoňáková.

Stejně jako v loňském roce provoz linky finančně podpořila olomoucká i moravskoslezská centrála cestovního ruchu. „Z mnoha zastávek tohoto spoje lze naplánovat pěkný výlet. Lidé se mohou napojit na různé turistické trasy nebo cyklistické stezky,“ řekl jednatel krajské centrály cestovního ruchu Moravian-Silesian Tourism Petr Koudela. Více informací o lince mezi Ostravou a Červenohorským sedlem najdou lidé na webu Severní Morava Travel nebo na stránkách IDOS.

Jízdní řád cyklobusu Ostrava – Loučná n/D. Zdroj: IDOSJízdní řád cyklobusu Loučná n/D - Ostrava. Zdroj: IDOS

Cyklobus z Olomouce

Olomoucký kraj zakoupil samoobslužný cyklopřívěs s kapacitou šestnácti jízdních kol s možným navýšením na 20. Ten umožňuje bezpečnou přepravu i pro elektrokola bez rizika odření a jiného poškození. Naložit a vyložit kolo cestující snadno zvládnou sami bez asistence řidiče, který se díky tomu nebude zdržovat na jednotlivých zastávkách.

Autobus s tímto cyklopřívěsem bude jezdit o sobotách, nedělích a státních svátcích na lince KIDSOK 950904 Přerov – Olomouc – Rýmařov – Karlova Studánka Hvězda – Karlova Studánka Ovčárna – Vrbno pod Pradědem – Zlaté Hory – Jeseník. První jízda proběhne 1. července 2023 z olomouckého autobusového nádraží v 7.05. Dopravcem na lince je Arriva autobusy, každou sobotu, neděli a státním svátku vyjede jeden pár spojů. Na lince platí tarif IDSOK, ODIS a kilometrický tarif dopravce.

„Inspiraci k tomuto typu cyklopřívěsu jsme našli v rakouských alpských údolích. V Českubyl do letošního jara pouze jeden tento cyklopřívěs a to u jedné menší cestovky ve Strážnici. Zde jsme se na něj byli podívat. Zde jsme se rozhodli, že jej Olomoucký kraj koupí a nasadí na běžnou linku,“ vysvětlil Stanislav Losert, olomoucký cyklokoordinátor.  Jízdní řád je k dispozici zde.

Lucie Trávníčková
Tagy cyklobus Jeseníky Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj
20 komentářů