Jednání o státní pomoci Smartwings neskončila, připustilo ministerstvo

Boeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA krátce před vzletem. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA krátce před vzletem. Foto: Smartwings

Ministerstvo dopravy dál jedná o státní pomoci společnosti Smartwings. Ministryně financí Alena Schillerová i ministr dopravy Karel Havlíček přitom o

Ministerstvo dopravy dál jedná o státní pomoci společnosti Smartwings. Ministryně financí Alena Schillerová i ministr dopravy Karel Havlíček přitom o víkendu uvedli, že pomoc firmě už není ve hře.

Ministerstvo dopravy to dnes uvedlo na dotaz ČTK k výzvě mezinárodního sdružení leteckých dopravců IATA na záchranu českého letectví, pokračování rozhovorů o státní pomoci potvrdil v České televizi generální ředitel Smartwings Roman Vik.

Ministerstvo dopravy ve vyjádření pro ČTK uvedlo, že chápe iniciativu sdružení IATA, které hájí zájmy dopravců. O případné pomoci Smartwings se podle resortu dále jedná. Ministerstvo zároveň připomnělo, že některé podpůrné kroky v rámci letecké dopravy už provedlo. Jde zejména o půlmiliardovou dotaci Řízení letového provozu a odložení faktur leteckých státních podniků dopravcům.

Stále jednáme se státem, jednali jsme dnes s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem,“ uvedl v České televizi Roman Vik. Podle něj firma vytvořila podklady pro ministerstvo dopravy i ministerstvo financí. „Z nich jasně vyplývá, že jsme ochotni se sami podílet na záchraně firmy jako akcionáři,“ řekl Vik, který se vyjádřil i k argumentům, proč firmu nesanuje jeden z hlavních majitelů, miliardář Jiří Šimáně. „Když je jeden z akcionářů miliardář, nemá doma peníze pod postelí a nemůže je kdykoliv vytáhnout,“ řekl Vik.

Podle něj by firma přistoupila na to, aby stát měl kontrolu nad půjčkou, kterou požadují na 3-5 let. Do dozorčí rady by podle něj mohli zástupci státu.

Na dotaz, zda se ČSA dožijí sta let Vik odpověděl, že to je v rukou vlády.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Top
160 komentářů