IATA vyzvala českou vládu, aby pomohla ČSA či Smartwings

Odstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comOdstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.com

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu IATA vyzvalo českou vládu, aby pomohla českému letectví finanční podporou. I když v dokumentu neuvádí

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu IATA vyzvalo českou vládu, aby pomohla českému letectví finanční podporou. I když v dokumentu neuvádí jména firem, je jasné, že má jít o podporu dopravců ze skupiny Smartwings Group.

Jde o první případ, kdy se silná letecká organizace obrátila na vládu dopisem s žádostí o podporu aerolinek. Podle dokumentu letos klesne počet cestujících v Česku o 54 % a příjmy aerolinek o 1,2 miliardy dolarů. V ohrožení je podle IATA 30 tisíc pracovních míst.

„Česká republika potřebuje dobré letecké spojení a zdravé letectví, aby poskytovalo potřebnou podporu zaměstnanosti a prosperitě. Ohroženo je 30 tisíc pracovních míst a ekonomický rozvoj. Cílená vládní pomoc by usnadnila řešení této situace,“ uvedl viceprezident IATA pro Evropu Rafael Schvartzman.

Ve zprávě IATA uvedla příklady zemí, které už aerolinkám pomohly. „Toto je nejnebezpečnější chvíle pro aerolinky v České republice. Cash flow a provoz jsou téměř nulové. Vládní podpora je v tuto chvíli nezbytností pro přežití,“ uvedl Schvartzman.

IATA je největší organizací v letectví, sdružuje celkem 290 aerolinek.

Tagy České aerolinie ČSA IATA smartwings Top
249 komentářů