Jak si z domova přepsat auto či požádat o nové značky. Stát zveřejnil podrobnosti revoluční změny

On-line podání žádosti o řidičský průkaz.On-line podání žádosti o řidičský průkaz.

Podívejte se, jak elektronický přepis auta funguje a kde jsou zatím jeho úskalí.

Ministr dopravy Martin Kupka v pondělí představil nový systém online žádostí pro převod vozidel nebo dalších žádostí týkajících se registru vozidel.

Systém už funguje pilotně tři dny, jeho spuštění předcházelo dlouhodobější testování, takže by měl podle ministra počáteční nápor zvědavců vydržet.

Přístup do systému bude přes Portál dopravy, přes který už lidé mohou žádat například o řidičský průkaz. Ještě loni byla podmínkou používání portálu datová schránka. Nedávno se možnosti rozšířily o oblíbenou bankovní identitu, takže se podle úřadů počet uživatelů zvýšil na dvojnásobek.

Systém je zatím přístupný pouze fyzickým osobám. Možnost pro firmy se připravuje, proběhne prostřednictvím takzvaného registru zastoupení. To umožní i přístup k online žádostem například leasingovým firmám či autobazarům.

Nový systém pro žádosti o převod je podle Kupky uživatelsky přívětivý. „Je to nová éra ve využívání dopravních služeb. Přeregistrace vozidla zjednodušuje život fyzickým osobám a nabízí úsporu časovou i finanční,“ uvedl ministr.

Nyní spuštěná novinka umožňuje prodávajícím přepsat vozidlo na nového majitele bez toho, aby museli fyzicky na jakýkoliv úřad. Tam však stále musí kupující, aby si vyzvedl nové doklady k vozidlu. Dokumentaci stále není možné zaslat poštou ani přes výdejní boxy, hudbou budoucnosti je zatím také platební brána na správní poplatek.

Aktivně už máme podaných 200 žádostí,“ uvedl náměstek ministr Ladislav Němec. A vzápětí podrobně popsal, jak elektronický přepis auta funguje.

Jak na to

Majitel auta se přihlásí do Portálu dopravy, kde najde všechna svá vozidla. Vybere si to, které chce prodat. Nová obrazovka ho provede celou aktivitou, nemusí nic vyplňovat, všechna data se „natáhnou“ z registrů obyvatel a vozidel.

Jediné, co vyplňuji, je jméno nového vlastníka. Vyberu si místo obce s rozšířenou působností (ORP), kde si vyzvedne novou dokumentaci,“ popisuje náměstek.

Následně se zobrazí QR kód a 12mistný kód pro nového majitele. Prostřednictvím něho se on sám dostane do podané žádosti, kterou si může upravit. Kódem se rovněž prokáže na úřadě, kde pracovníci uvidí hned veškerou administrativu, což by mělo proces velmi urychlit.

Přehledně: Bodování přestupků se změní za rok. Přijde také řidičák na zkoušku a řízení od 17 let

Majitel auta vidí v systému seznam svých žadostí o přepis a jejich stav, tedy to, zda kupující už žádost aktivoval. Ten bude mít v žádosti předvyplněné údaje původního vlastníka. K přepisovanému autu může uvést i provozovatele, potřebuje pro to však zmocnění.

Na ORP si následně vyzvedne osvědčení o registraci vozidla a zaplatí správní poplatek. Ten bude ponížen o 20 procent, což je sleva za elektronické podání.

Dosud museli jít oba na úřad, to odpadá. Půjde o jediný úkon. Do budoucna bychom chtěli nabídnout i zaslání dokumentů do boxů či na poštu, to bude další etapa,“ uvádí ministr.

Povinnost předložit doklady při převzetí nových dokumentů zatím zůstává.

Třetí SPZ jednoduše

Další novinkou portálu je elektronické podání žádosti o třetí registrační značku auta, například na nosič jízdních kol. „Vyberu své vozidlo, načte se značka v úpravě pro nosič, vyberu si úřad k vyzvednutí a opět dostanu unikátní kód,“ popisuje proces Němec.

Pozornost jsme věnovali intuitivnosti navigace,“ ujišťuje ministr Kupka a dodává, že u všech úkonů bude k dispozici návod.

Portál kromě obou nových funkcí umožňuje i vyřazení vozidla z provozu, zánik vozidla a umí také skenovat dokumenty. Elektronicky je možné podat i oznámení o poničení RZ nebo o vývozu vozidla do zahraničí.

Vše se nahrává z údajů, které už stát má. „Ulehčuje to práci i státu a úředníkům, podávat se dá i mimo úřední hodiny,“ vyjmenovává Kupka. Zároveň však dodává, že pro ty, kteří digitálním novinkám nefandí, bude k dispozici i nadále klasická cesta na přepážky.

Méně evidenčních kontrol, nové auto bez velkého technického průkazu. 1. března začíná platit nová legislativa

Dalším krokem bude zmíněné zpřístupnění registru i právnickým osobám, tedy zejména autobazarům a leasingovým společnostem.

Systém by měl příští rok také sám informovat o konci STK a rozjet by se měla též zmíněná platební brána pro poplatky. „Musíme zajistit, aby peníze zamířily k těm správným úřadům,“ dodal úskalí Kupka.

Další novinky se pak chystají pro piloty, kapitány a strojvůdce, jejichž dokumenty Portál dopravy také spravuje.

Některé typy služeb máme ve větším rozsahu než jiné státy EU. Ministerstvo dopravy je v tomto tahounem digitalizace,“ pochválil se na závěr ministr.

Úspora úředníků?

Mezi nejvyužívanější služby Portálu dopravy zatím patří náhledy informací o řidiči, kde ministerstvo registrovalo za poslední tři měsíce už 130 000 přístupů. Dvacet tisíc lidí si stáhlo výpis bodového konta, 24 000 požádalo o nový řidičák.

Celkem se do portálu přihlásilo už 500 000 lidí, 70 procent z nich prostřednictvím mobilů.

Podle Kupky zatím není jasné, kolik online žádosti ušetří úředníků. Záležet bude vždy na každé obci s rozšířenou působností, která tyto agendy pro stát zajišťuje. Je ale jasné, že práce pro úředníky v této oblasti ubude. Z úřadů se v této oblasti často stanou jen výdejní místa.

Tagy Martin Kupka Ministerstvo dopravy Portál dopravy převod vozidel SPZ žádost o řidičský průkaz online
15 komentářů