Jak s rouškami ve veřejné dopravě? Povinné jen v metru, na peážní trati a části Moravskoslezského kraje

Metro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraMetro ve stanici Nádraží Veleslavín. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

(aktualizováno 19:09 o informace Českých drah) Cestující ve veřejné dopravě čeká jedna z nejviditelnějších změn za poslední tři a půl

(aktualizováno 19:09 o informace Českých drah) Cestující ve veřejné dopravě čeká jedna z nejviditelnějších změn za poslední tři a půl měsíce. S několika výjimkami končí povinné cestování s rouškou.

Zbavit se ji ale nemohou všichni: ministerské nařízení počítá s tím, že nadále bude povinná v pražském metru. Povinnost ji nosit budou mít také cestující na peážní trati mezi Libercem a Varnsdorfem v úseku přes Polsko a Německo. České dráhy současně upozornily, že povinnost zůstane v některých oblastech Moravskoslezského kraje.

„Vzhledem k finálnímu rozvolnění plošných karanténních opatření k 1. 7. 2020 není nutno mít při přepravě ve vlacích ČD ani ve vnitřních prostorách budov a nástupištích zakryté dýchací cesty s výjimkou všech vlaků a železničních stanic uvnitř regionů, ve kterých vyhlásí v souvislosti se zhoršenou epidemiologickou situací místně příslušná Krajská hygienická stanice nebo Hygienická stanice hlavního města Prahy mimořádné opatření k jejich zakrývání,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

K 1. 7. 2020 je vyhlášeno mimořádné opatření pro území okresů Karviná a Frýdek-Místek.

Konkrétně jde o vlaky v níže uvedených  úsecích a v železničních stanicích na území okresů Karviná a Frýdek Místek. Podobné opatření platí i v autobusech.

Tratě, kde je povinná rouška
– 271 v úseku Ostrava hl. n. – Bohumín,
– 320 v úseku Ostrava hl. n. – Čadca / Petrovice u Karviné,
– 321 v úseku Šenov – Český Těšín/Czieski Cieszyn,
– 322 v úseku Frýdek-Místek – Cieszyn,
– 323 v úseku Vratimov – Ostravice / Frenštát pod Radhoštěm,b) v železničních stanicích na území okresů Karviná a Frýdek-Místek.

Ve všech vlacích jedoucích uvnitř vyhlášeného území i ve vlacích vstupujících do vyhlášeného území z okolních regionů platí po odjezdu z poslední stanice před vjezdem do vyhlášeného území povinnost zakrytí dýchacích cest dle výše uvedeného.

Někteří dopravci ale přesto doporučují roušky nosit i nadále. „Přáli bychom si, aby se roušky v MHD nosily i nadále. Je to proto, že v omezeném prostoru s vyšší koncentrací osob, což je v MHD zejména ve špičkách, roušky účinně brání šíření kapének, a díky tomu zvyšují hygieničnost prostředí, což potvrzuje řada odborných studií. S ohledem na vzájemnou ohleduplnost a bezpečí cestujících a řidičů proto budeme nošení roušek nadále doporučovat i v prostředcích povrchové MHD, i když chápeme, že pro některé skupiny obyvatel může být náročnější v horkých letních dnech dýchat s nasazenou ochranou nosu a úst. Je to naše doporučení, rozhodnutí necháme na cestujících,“ vysvětlil Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

S rouškami musí počítat i cestujících ve vlacích mezi Libercem a Varnsdorfem. V Německu jsou totiž stále povinné a vlaky jedou po takzvané peážní trati přes Polsko a Německo.

 

Tagy roušky
45 komentářů