Sasko od pondělí ruší povinné roušky ve veřejné dopravě

Nádraží v Drážďanech. Foto: Jan SůraNádraží v Drážďanech. Foto: Jan Sůra

Německo čeká úplný konec roušek v dopravě na počátku února.

Cesty veřejnou dopravou v Sasku se od pondělí 16. ledna obejdou bez povinných roušek. Sasko je další spolkovou zemí, která ruší opatření proti šíření Covid-19 v dopravě.

Svobodný stát Sasko byl úplně prvním v Německu, který roušky v dopravě zavedl v roce 2020. Od té doby zde platí povinnost cestovat s ochranou dýchacích cest, kterou ale řada lidí už dlouho ignoruje. Už dříve tuto povinnost zrušila další spolková země sousedící s Českem: Bavorsko. Povinné nejsou už ani ve Šlesvicku-Holštýnsku a Sasku-Anhaltsku.

Sasko je aktuálně čtvrtou spolkovou zemí, kde už roušky nebudou povinné. V příštích dnech bude konec i v dalších částech Německa. Opatření se týká zatím jen regionální dopravy, od 2. února mají povinné roušky skončit i v dálkových vlacích a autobusech.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbych vysvětlil konec roušek tím, že země bude více spoléhat na odpovědnost cestujících. Německo je jednou z posledních zemí v Evropě, která roušky v dopravě ještě vyžaduje. Ministr čelil čím dál většímu tlaku na jejich zrušení, zvláště v době, kdy v jiných uzavřených prostorách podobná ochrana nebyla již povinná.

Lidé nemohou pochopit, proč by měly existovat rozdíly mezi veřejnou regionální a dálkovou dopravou. Proto sjednocení pravidel vítám, ulehčí to i práci personálu,“ řekl ministr dopravy Volker Wissing. Už dříve Německo zrušilo povinnost roušek v letadlech. Země původně plánovala konec povinnosti roušek až 7. dubna, pro dřívější konec bude muset změnit rychle zákon.

Tagy roušky Sasko
17 komentářů