Jak bude vypadat nové brněnské nádraží? Porota vybrala 12 architektů, kteří podají návrh

Brno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dvanáct vybraných účastníků má předložit návrhy do února.

Celkem padesát architektonických kanceláří projevilo zájem o účast v mezinárodní architektonické soutěži na podobu nového hlavního nádraží.

Uvedla to na svém facebookovém profilu Kancelář architekta města Brna. Z padesátky vybrala porota na svém distančním zasedání dvanáct účastníků, kteří připraví svůj návrh. „Kdo je mezi vybranými týmy ještě zveřejnit nemůžeme, schválit je musí zadavatelé soutěže,“ uvedla Kancelář na facebooku. Zadavateli je Brno a Správa železnic.

Město přizvalo do soutěže i autory hlavních nádraží ve Vídni, Berlíně a Amsterdamu, ti mají účast ve vybrané dvanáctce jistou. Dalších devět vybírala porota ze zaslaných portfolií.
Zvolení účastníci teď mají čas do února zaslat své návrhy. Porota chce vítězný návrh vybrat v červnu příštího rok. Jde o dosud vůbec největší architektonickou soutěž v České republice.

Tři předem vyvolení jsou Albert Wimmer, spoluautor nového hlavního nádraží ve Vídni, nizozemský ateliér Benthem Crouwel, odkud vzešla podoba hlavního nádraží v Amsterdamu, a gmp architekten z Hamburku, který stojí za projektem hlavního nádraží v Berlíně.

V první fázi dvanáct soutěžících rozpracuje návrhy, čtyři z nich vybere komise do druhého kola. Ti dopracují návrhy do větší podrobnosti, porota vybere vítěze a určí pořadí na druhém, třetím a čtvrtém místě. Hodnocení návrhů v první fázi bude v únoru, ve druhé fázi v červnu 2021.

Soutěžící musejí kromě jiného navrhnout nádražní budovu včetně zastřešení a podoby nástupišť, podobu drážního tělesa a mostních konstrukcí, rozmístění vnitřních prostor a umístění hlavní výpravní haly. Nesmí zapomenout ani na parkování, úschovnu kol nebo propojení pro pěší.

Nové nádraží bude stát u řeky na místě dnešního dolního nádraží. Bude umístěno na mostě ve výšce sedm metrů nad zemí. O poloze nádraží rozhodli v roce 2018 zastupitelé města i kraje.

Tagy brno nádraží Brno Správa železnic Top Železniční uzel Brno ŽUB
227 komentářů