Jablonec začal testovat první elektrobus, zatím bez cestujících

Elektrobus E-WAY v Jablonci nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad NisouElektrobus E-WAY v Jablonci nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad Nisou

Provoz s cestujícími by mohl začít na podzim.

V ulicích Jablonce nad Nisou se objevil v těchto dnech první elekrobus. Jde o vozidlo Iveco E-Way o délce 9,5 metru. Další autobus na testování se objeví ve městě v březnu.

„Výpůjčkou elektrobusů si chceme otestovat jejich technické vlastnosti v náročném horském terénu. Jde o již vyzkoušenou a ověřenou metodu testování, kterou jsme využili například v srpnu 2018 před zavedením linky MHD do areálu nemocnice. Tehdy jsme si pro testování vypůjčili malokapacitní autobus z Dopravního podniku České Budějovice,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele. Podobné testování začalo loni v sousedním Liberci, kde testovali elektrobus SOR a následně si koupily předváděcí Solaris.

Liberec koupil svůj první elektrobus. Předváděcí vůz od Solarisu

„Potřebujeme získat přesná data z provozu při zatížení autobusu tzv. mrtvou váhou. Třicetikilogramové pytle s pískem tak simulují zatížení do 3 tun, což odpovídá zhruba obsazení autobusu 40 cestujícími, což je 60 % celkové kapacity autobusu,“ řekl ředitel Jablonecké dopravní (JD) Luboš Wejnar. Při testování bez cestujících chce ověřit různé podmínky provozu. Jde například o průjezdy horskými oblastmi Bedřichova a Maxova.

Městský autobus E-WAY o délce 9,5 m zapůjčila společnost Iveco Czech Republic, Jablonec je prvním městem, kde jezdí. Druhým testovaným vozidlem bude městský autobus v délce 12 metrů od výrobce SOR Libchavy. Ten zařadí do provozu v Jablonci během března. Na podzim by se mohly elektrobusy dostat do provozu i s cestujícími.

Tagy Iveco E-WAY Jablonec nad Nisou Jablonecká dopravní
7 komentářů