Liberec koupil svůj první elektrobus. Předváděcí vůz od Solarisu

Elektrobus Solaris Urbino 12 Electric. Foto: SolarisElektrobus Solaris Urbino 12 Electric. Foto: Solaris

Zakoupený elektrobus doplní druhý, který zapůjčil SOR.

Po zapůjčených vozidlech na testy koupil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou svůj první elektrobus. Jde o autobus Solaris Urbino 12 electric, který dosud jezdil jako předváděcí v různých městech Evropy.

Nákup za 5,9 milionu korun vyplývá z kontraktu zveřejněného v registru smluv. Jako první na něj upozornil server Československý dopravák. Elektrobus byl vyroben v roce 2019.

„Budeme na něm zkoušet vše, co souvisí s elektromobilitou,“ řekl provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Prodávajícím byl přímo Solaris, vozidlo dodal s nabíječkou pro pomalé noční nabíjení. Do ulic by se mělo dostat v příštích dnech, probíhá ještě instalace odbavovacího systému.

Liberec podobně jako jiná města řeší elektrobusy kvůli evropské směrnici o podpoře čistých a energeticky účinných silničních vozidel, podle které musí postupně podíl tzv. čistých vozidel stoupnout na 60 %. Kromě tramvají jezdí v Liberci autobusy dosud jen na diesel a CNG. DPMLJ předpokládá, že v roce 2025 budou již na linkách MHD v Liberci jezdit nejméně čtyři autobusy na alternativní elektrický pohon.

Zakoupený elektrobus prošel různými provozy po Evropě, výrobce na něj poskytl ještě dvouletou záruku.

V ulicích Liberce půjde o druhý elektrobus. V září začalo tříměsíční testování autobusu SOR NS 12.

Liberec začne poprvé testovat elektrobus, nabíjet ho bude v tramvajové vozovně

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Solaris Bus & Coach Solaris Urbino 12 electric
6 komentářů