Izraelské aerolinky El Al ovládne sedmadvacetiletý student náboženství

Boeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš NovákBoeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš Novák

Nový majitel izraelských aerolinek chce výrazně investovat do zvýšení přesnosti letů a lepšího jídla na palubě.

Letecká společnost El Al se po měsících jednání dočkala státní pomoci od izraelské vlády a současně došlo i k výměně vlastníků. Stát jí poskytne záruku ve výší 75 % na úvěr v hodnotě 250 milionů dolarů. Výměnou za to museli stávající majitelé nabídnout akcie veřejnosti.

Novým majitelem se stala firma Kanfei Nesharim Aviation. Oficiálně patří sedmadvacetiletému studentovi náboženství Eli Rozenbergovi. Ve skutečnosti ale podle izraelských médií, například The Jerusalem Post, patří Kennymu Rozenbergovi. Americký občan má v USA síť pečovatelských domů Centers Health Care. Izraelské zákony ale neumožňují, aby aerolinky patřily zahraničním investorům, a proto stojí v čele firmy papírově jeho syn.

Za 45 % akcií firmy zaplatil nový majitel podle agentury Reuters 107 milionů dolarů. V aerolinkách tak bude největším akcionářem a bude je prakticky ovládat.

Podle serveru The Globes chce nový majitel do aerolinek výrazně investovat, zejména pak do zvýšení přesnosti letů i kvality palubního občerstvení. El Al prakticky půl roku téměř nelétá, jeho pauzy využila konkurence: na vytížených letech do USA mezi tím američtí dopravci navýšili počty letů.

El Al dosud ovládala izraelská rodinná firma Knafaim Holdings, ta svůj podíl výrazně zredukovala. Desetinu akcií od ní koupil také Izrael. El Al byl v problémech už před pandemií koronaviru, i proto stát s pomocí největšímu dopravci v zemi dlouho otálel a kladl si řadu podmínek. El Al plánuje v říjnu postupně obnovit provoz.

Tagy El Al
11 komentářů