Izrael po patnácti letech znárodní aerolinky El Al, aby je zachránil

Boeing 787-9 společnosti El Al. Foto: Letiště PrahaBoeing 787-9 společnosti El Al. Foto: Letiště Praha

Spory o záchranu letecké společnosti El Al skončí nejspíše jejím znárodněním. Vedení firmy přistoupilo na nabídku izraelského ministerstva financí na

Spory o záchranu letecké společnosti El Al skončí nejspíše jejím znárodněním. Vedení firmy přistoupilo na nabídku izraelského ministerstva financí na ovládnutí většinového podílu v aerolinkách státem.

Informovala o tom izraelská média, například Jerusalem Post. Jednání o státní pomoci se v Izraeli vlečou čtyři měsíce, naráží především na skutečnost, že dopravce byl v problémech už před pandemií koronaviru.

El Al má vydat nové akcie v hodnotě 150 milionů dolarů, které upíše pouze Izrael, získá tím podíl ve výši 61 %. Stát se současně zaručí za úvěr v hodnotě 250 milionů dolarů.

Aerolinka bude státní po patnácti letech, vláda v roce 2005 prodala dopravce společnosti Knafaim Holdings. Podmínkou transakce je i dohoda s odboráři, kteří v posledních dnech odmítli nastoupit do práce.

Řízení aerolinek chce stát předat nezávislému správci, pak chce podíl opět prodat.

Napětí v letecké společnosti se vystupňovalo, když firma přistoupila k masivním úsporám a sáhla do penzijního fondu, aby se udržela po dobu krize nad vodou. Celkem poslala 80 procent z 6303 zaměstnanců na neplacenou dovolenou, manažerům snížila platy o 20 procent, zastavila investice a podepsala dohodu a prodeji a zpětném pronájmu tří letadel Boeing 737-800. Na začátku měsíce pak firma úplně zastavila lety, protože po neúspěšném jednání mezi odborovým svazem pilotů a vedením odmítli piloti nastoupit do práce. Minulý čtvrtek vedení poslalo na nucenou dovolenou dalších 500 zaměstnanců, včetně 100 pilotů, ale také pracovníků údržby, palubního a pozemního personálu.

(s využitím ČTK)

Tagy El Al
37 komentářů