Izrael odmítl miliardovou půjčku aerolinkám El Al, Austrian chtějí jen na letošek po státu 22 miliard korun

Odstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: AustrianOdstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Austrian

Největší izraelský letecký dopravce El Al musí zatím současnou kritickou situaci řešit sám bez pomoci státní podpory. Izraelské ministerstvo financí

Největší izraelský letecký dopravce El Al musí zatím současnou kritickou situaci řešit sám bez pomoci státní podpory. Izraelské ministerstvo financí odmítlo požadavek dopravce na záchranný úvěr v hodnotě 350 milionů dolarů (8,75 miliardy korun).

Společnost o tom informovala v prohlášení pro tamější burzu, situaci důkladně rozebírají izraelská média, například Jerusalem Post.

Ministerstvo financí vysvětlilo odmítnutí úvěru obavami, že firma nebude mít na to úvěry splatit. Aerolinka chce ještě o situaci jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Záchrannou půjčku naopak mají dostat dva další místní dopravci: Israir a Arkia, kteří podle ministerstva splnili podmínky úvěru. El Al tvrdí, že pokud nezíská peníze v příštích dnech, skončí.

Boj o státní podporu běží i v případě jiných dopravců. V Rakousku už tamější dopravce Austrian Airlines oznámil, že po státu bude chtít nejméně 800 milionů eur jen na letošní rok. To je v přepočtu téměř 22 miliard korun.

O částce 800 milionů eur informovala rakouská televize ORF. Austrian nechtějí sumu potvrdit, protože podle dopravce nelze ještě objem státní pomoci přesně stanovit.

Šéf Austrian Alexis von Hoensbroech uvedl, že návrat na počty cestujících před epidemií očekává až v roce 2023.

Tagy Austrian Airlines El Al státní pomoc aerolinkám
9 komentářů